För två veckor sedan gav EU-kommissionen Uppsala kommun grönt ljus för den omstridda finansieringen av Uppsala arena. Sedan dess arbetar både Uppsala kommun och ledningen för arenabolaget för att kommunfullmäktige ska kunna ta ett nytt beslut om att gå in med finansiellt stöd för en del av arenabygget.
– Vi bistår med alla uppgifter som kommunen behöver till sitt beslutsunderlag, säger Staffan Littmarck, som är vd för arenabolaget.
Parallellt har bolagets styrelse tagit tag i finansieringsfrågorna. De kostnadskalkyler som bygget vilar på är i dag fyra år gamla och behöver uppdateras. Totalkostnad beräknades till 650 miljoner kronor.
– Det är svårt att fastställa vad det skulle kosta i dag. Vi måste gå igenom hela projektet igen. Vi kan inte förutsätta att vi får samma arena för samma summa pengar. Innan vi påbörjar en slutgiltig kalkyl så måste hela ärendet vinna laga kraft, säger Staffan Littmarck.
Om bygget ska omarbetas eller om mer pengar ska in i bolaget är inte heller klart. Klart är dock att kommunen inte ska skjuta till mer än de 150 miljoner som tidigare överenskommits. Det är en del i EU-kommissionens beslut.
I dag drivs arbetet av Uppsala Arena 2010 AB. Bolaget ägs till 90 procent av Uppsalaföretagen SH bygg och Aros Holding. Resterande tio procent har hockeyklubben Almtuna IS.
Tanken är dock att ett nytt bolag ska äga och bygga arenan. Det ska preliminärt heta Uppsala arena fastigheter AB. Fastighetsbolaget och dess ”medfinansiärer” kommer i sin tur att skapa ett bolag som ska driva själva verksamheten – Uppsala arena evenemang AB.
För att kunna starta arenabygget måste fastighetsbolaget ha in mellan 100 och 125 miljoner från privata investerare. Vilka det är vill dock inte Staffan Littmarck avslöja i dag.
– Nej. Vi jobbar med finansieringen och det arbetet är inte klart. Vilka som är finansiärer kommer vi att meddela senare.
Hur många företag är med och satsar?
– Ett antal företag ska stå för finansieringen. Om det handlar om bolag som är med i dag eller nya kan jag inte avslöja.
Är det bara Uppsalabolag?
– Det kan jag inte heller gå in på. Men de är kapitalstarka. Det måste man vara för den här typen av projekt.
Är det svårt att få finansiering?
– Det tycker jag inte. Men det kräver ett idogt arbete. Jag upplever att intresset är större nu än innan EU-processen. Uppsala har blivit mer av tillväxtstad under åren som gått och det tror jag har påverkat viljan att satsa. Många har också haft tid att titta ordentligt på projektet och värdera allt. Man kan säga att mycket har förtydligats under resans gång.
Har ni satt ett tak för vad arenan får kosta?
– Det handlar snarare om att bygga rätt version av arena för rätt affär. Men det ska inte kosta mer för kommunen oavsett hur mycket arenan kommer att kosta i slutänden.
Räcker de 100–125 miljoner kronor som investerarna ska gå in med?
– Det är en av de saker vi måste analysera. Men vi är mycket positiva och tror att det kommer att gå att få ihop det kapital som behövs.
Banken då. Ni ska låna minst 450 miljoner till projektet?
– Jag har aldrig upplevt att någon i gruppen är orolig för att vi inte skulle få låna pengar.
När har ni en finansieringslösning klar?
– Enligt vår plan ska finansieringen vara klar till projektets sista fas och dit är det 20-25 månader.
Staffan Littmarck tror, liksom Uppsala kommun, att projektet ska kunna vara klart till hösten 2017.