Nytt centrum för polisforskning

Uppsala universitet är på väg att få ett nytt centrum för polisforskning. Första steget tas under tisdagen i samband med en tvärvetenskaplig konferens, då forskare från olika institutioner samlas för att diskutera planerna.

Bo Wennström hoppas att ett centrum för polisforskning kan vara till stor nytta för både forskare och polisväsendet.

Bo Wennström hoppas att ett centrum för polisforskning kan vara till stor nytta för både forskare och polisväsendet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2009-03-24 07:00
Idén om ett samlat centrum för polisforskning vid Uppsala universitet har funnits i flera år. Tisdagens möte blir dock det egentliga startskottet för satsningen, med representanter för samtliga vetenskapsområden på plats.
- Tanken bakom det här att utnyttja bredden av kunskap som finns i Uppsala, med mer gemensamma forskningsprojekt och samarbete över gränserna, säger Bo Wennström, utbildningsledare vid juridiska fakulteten och en av initiativtagarna.

I dag bedrivs redan polisrelaterad forskning på olika universitetsenheter, och inte bara inom ämnen som juridik, historia och sociologi, som traditionellt brukar associeras med kriminologisk forskning. Även inom vetenskapsområdena för medicin/farmaci och naturvetenskap/teknik sker ett tätt utbyte med rättsväsendet. Marie Allen vid institutionen för genetik och patologi är en av dem som deltar i konferensen.
- Vi arbetar med att utveckla nya och effektiva metoder för identifiering via DNA-analys. I dag har vi redan ett samarbete med till exempel rättsmedicinare, kemister och kriminologer, men ett samlat centrum skulle få många positiva effekter för både forskning och utbildning, säger hon.

Förhoppningen är att centrumet ska kunna bildas formellt under våren. Men Bo Wennström räknar med att det kommer att ta några år innan verksamheten kan bedrivas för fullt.
- Dagens möte kommer att ge en del svar. Verksamheten måste bekosta sig själv, så det kommer att behövas externa medel till finansieringen, säger han.
Satsningen i Uppsala kommer att få lite av en unik prägel. Någon motsvarande samarbetsform, med samma övergripande struktur och så många olika parter inblandade finns varken i Sverige eller i omvärlden, enligt Bo Wennström. Oftast handlar det i stället om ett mer begränsat utbyte mellan polis och kriminologer.

Meningen med forskningscentrumet är dels att underlätta för samarbetet internt mellan olika universitetsenheter, dels för samverkan externt med polis- och rättsväsende.
- Vi har redan fasta kanaler till polisen, men alla skulle tjäna på ett mer strukturerat samarbete, säger Bo Wennström.
Samtidigt utreds frågan att om att skapa en egen polisutbildning vid Uppsala universitet. I ett remissvar till justitiedepartementet sade universitetets rektorssammanträde i höstas "ja" till examensrätt för både grund- och spetsnivå, med premissen att utbildningen får högskolestatus. Tanken är densamma som med forskningscentrumet - att utnyttja den breda kompetens som i dag finns inom olika ämnesområden i Uppsala.
- Men en förutsättning för utbildningen är att de praktiska momenten läggs utanför universitetet, på olika polismyndigheter, betonar Bo Wennström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om