Nytt förslag - men samma debatt

Ett något lägre hus, med annan fasadlösning och med restaurang i gaveln mot Norbyvägen. Så ser arkitektbyrån 3XN nya förslag på förvaltningsbyggnad för Uppsala universitet ut. På onsdagen presenterades förslaget för allmänheten.

Illustrationsplan över området med byggnaden inplacerad.

Illustrationsplan över området med byggnaden inplacerad.

Foto: 3XN

Uppsala2012-11-14 22:09

– Vi hoppas berika den fantastiska miljön med Slottet och Botaniska trädgården och vill genom kontraster framhäva det gamla i området, säger Tobias Gagner, arkitekt på 3XN, som fått uppdraget av Uppsala universitet att ta fram ett nytt förvaltningshus med 570 arbetsplatser.

I det omarbetade förslaget är högsta punkten en meter lägre än Carolina Rediviva på andra sidan Barockträdgården. Byggnadens tyngdpunkt har flyttats bakåt på tomten. Ut mot Dag Hammarskölds väg sträcker sig i stället en mindre flygel, som i exempelvis val av takmaterial ska samspela med bastionen på slottsgården på andra sidan vägen. Även med byggnadens delvis triangelformade skepnad ska en länk till bastionen finnas, förklarade Tobias Gagner.
Fasadmaterialet är framför allt natursten i vad arkitekten kallade en grågul ton.
– Alla byggnader i området har en viss tyngd, det ska den här också ha. Därför har vi valt sten, säger Tobias Gagner.

Men försöken att med samspel och kontraster bli en naturlig del i det riksintresse som området runt Slottet är, och samtidigt bli den märkesbyggnad och det utropstecken som Uppsala universitet velat ha, togs inte emot med öppna armar av alla. Under diskussionen och panelsamtalet som följde blev det klart att debatten som förts inte minst i UNT lär fortsätta. Huset är överdådigt, onödigt, okänsligt och ser ut som ett isberg, sa kritiska röster. Andra sköt in sig på valet att ge universitetets förvaltning den förnämsta placeringen, i stället för utbildning och forskning.

I panelen satt bland andra PO Sporrong, arkitekt och aktiv i föreningen Vårda Uppsala.
– En så duktig arkitekt borde kunna komma fram med något som på ett mer begåvat sätt smälter in i den här känsliga omgivningen. Med den här skalan blir byggnaden ett monument över sig själv.

Nu stundar den kommunala hanteringen med miljökonsekvensanalyser, samråd och detaljplansbeslut. Bägge kommunala representanterna i panelen, Liv Hahne (M) och Monica Östman (S), uttalade sig positivt om huset utformning, men underströk också att det är nu den demokratiska diskussionen egentligen börjar och att man har ett antal spelregler att följa i sina beslut, inte minst på grund av det riksintresse som området är.
–  Men det är viktigt att hus får vara barn av sin tid. Det ska få synas, sade Monica Östman.

Även om inga positiva röster hördes från åhörarna under debatten så fanns de i rummet. Efter år studerar en dam som inte vill säga sitt namn den modell av området runt Slottet som arkitekten tagit fram.
– Förslaget är fantastiskt. Det blir en pendang till Carolina, som samtidigt kommer att tillföra mycket till området.

Fakta

Uppsala universitets förvaltning har vuxit i takt med universitets expansion i antal anställda och antagna studenter. I dag sitter den största delen av förvaltningen på S:t Olofsgatan i vad som populärt kallas Skandalhuset, intill Universitetshuset, men lokalerna räcker inte till och andra delar av förvaltningen sitter därför på Polacksacken och på Skolgatan.

Dagens lokaler är enligt universitetet inte ändamålsenliga och därför har frågan om ett gemensamt hus utretts sedan 2008 då en arkitekttävling utlystes.

Kvarteren Plantskolan och Blåsenhus har sedan 1920-talet varit reserverat för universitetsbebyggelse i kommunens stadsplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om