– Bonava har jobbat vidare med gestaltningen och presenterat ett mycket fint förslag. Det är tegelbyggnader som är tydligt inspirerade av den gamla seminariebyggnaden, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.
Enligt det förslag som medborgarna nu ska få tycka till om är det i den norra delen av området, där det i dag står en granhäck som växt till höga träd, som ska bebyggas med bostadshus. Den södra triangeln ska omvandlas till en allmän park som kommer att rustas upp.
– Det många i dag kallar Seminarieparken är egentligen en privatägd tomt som inte skötts jätteaktivt. Nu får vi en kommunal park i ett område där det saknas grönområden, säger Erik Pelling.
Hur kommer det sig att Bonava skänker bort marken, och dessutom betalar för upprustningen?
– Den nuvarande detaljplanen tillåter allmänt ändamål. Men det är inte Bonavas affärsidé. De vill bygga bostadsrätter. Det här blir en bra deal för båda parter.
Centerpartiet reserverade sig mot beslutet i plan- och byggnadsnämnden. Partiet vill bevara hela Seminarieområdet.
– Kulturmiljön i hela området visar den historiska berättelsen om vad folkskollärarutbildningen handlade om. Nu förstörs helheten, säger Karin Ericsson (C).
Ett tidigare förslag överklagades ända upp till Mark- och miljööverdomstolen som upphävde detaljplanen. Erik Pelling tror dock att den nya planen ska hålla måttet.
– Det är inte osannolikt att det kommer att överklagas, men jag tror att det kommer att hålla, säger Erik Pelling.
LÄS MER: Planen 110 nya bostäder