Solcellsmarknaden i världen växer så det knakar. Konkurrensen är stenhård och priserna faller. Samtidigt pågår ett forskningsrace för att öka solcellernas effektivitet. Solcellsutvecklaren Solibro, som i dag ägs av den kinesiska solcellstillverkaren Hanergy, har lyckats öka verkningsgraden på sina celler till 17 procent. Då handlar det inte om försök i laboratorium utan solcellspaneler som kan tillverkas och säljas på världsmarknaden.
– Den nya nivån på 17 procent är en toppnivå. Genomsnittsnivån ligger i dag på ungefär 15 procent. När vi kommit i gång med produktionen så ska vi på sikt att öka vår snittnivå mot 17 procent under det här året. Tanken är att sedan öka ytterligare, säger Mats Ljunggren som är vd för Solibro Research AB i Uppsala.
Anledningen till att Solibro inte går upp till 17 procent direkt är att kunderna kan köpa solcellspaneler med olika verkningsgrad till olika pris. De flesta vill dock ha så hög verkningsgrad som möjligt.
Solibro utvecklar solceller i tunnfilmsformat, så kallade cigs-celler. Med det nya genombrottet är verkningsgraden på dom lika hög som för vanliga solceller tillverkade av kisel. Men Solibro har i laboratoriemiljö visat att cigs-cellerna kan leverera betydligt mer.
– Vi har världsrekord för cigs solceller på 21 procent och för cigs minimoduler på 18.7 procents verkningsgrad. När vi startade år 2008 så hade våra solceller en verkningsgrad på 10 procent. Så utvecklingen har gått fort, säger Mats Ljunggren.
Solibros tillverkning och huvudsakliga marknad finns i Asien, och där främst i Kina.
Fotnot: Cigs står för koppar, indium, gallium och selenid.