Socialtjänsten har fått ett stöd på 1,5 miljoner till projektet som ska drivas tillsammans med Akademikerförbundet SSR och Vision som tagit initiativ till projektet.
– Projektet är unikt i landet och väldigt intressant. Många kommuner har sedan länge stora problem med att rekrytera socialsekreterare. Det här kan vara ett sätt att komma till rätta med det, säger regeringens nationella samordnare för landets sociala barn- och ungdomsvård, Cecilia Greve.
Hon besökte på onsdagen Uppsala som en uppföljning på ett tidigare besök för tio månader sedan.
– Uppsala kommun har gjort en hel del sedan dess, bland annat infört ett niopunkts program för att förbättra förhållandena för socialsekreterarna, säger hon.
Men de åtgärder som gjorts har inte räckt. Det nya projektet ska fokusera på hur personalen upplever sin arbetssituation. Fem olika arbetsgrupper ska bland annat titta på behovet av kompetensutveckling, karriärvägar, arbetsmiljö och hur socialtjänsten ska kunna behålla och rekrytera socionomer.
– Trots de åtgärder vi vidtagit finns ingen entydig bild av varför socionomerna slutar. Nu provar vi det här för att försöka hitta ett svar. Vi lägger fokus långt ned i organisationen, så att säga nära golvet. Det har vi inte gjort tidigare, säger socialnämndens ordförande Ingrid Burman (V).
Att komma till rätta med rekryteringen är viktigt. Utan en fungerande socialtjänst är risken stor att de barn och familjer som behöver stöd inte får den hjälp de behöver.