Det visar resultaten av ett försök vid Akademiska sjukhusets akutmottagning, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Nursing Studies.
– Med den nya arbetsmodellen ökade andelen patienter som kände sig nöjda med omhändertagandet, även i de fall där sjuksköterskans bedömning inte ledde till att de fick någon smärtlindrande injektion, säger forskaren och sjuksköterskan Åsa Muntlin.
Buksmärtor är ett av de vanligaste skälen till att söka hjälp vid en akutmottagning, men det är känt att patienterna ofta är missnöjda med vården som ges. Många klagar till exempel över att de måste vänta länge och ha ont i väntan på att en läkare undersöker dem.
I försöket använde sjuksköterskorna en standardiserad metod för att på en tiogradig skala skatta patienternas smärta och utifrån resultatet avgöra vilka som skulle få en morfininjektion, ett beslut som vanligtvis bara läkare får ta. Innan denna arbetsmodell testades hade sjuksköterskorna fått en utbildning i akut buk och smärtbehandling.
Nu har 100 vuxna patienter med buksmärtor som fick hjälp efter den nya arbetsmodellen jämförts med 100 patienter som fått standardvård. Jämförelsen visar att ”sjuksköterskemodellen” på flera punkter ledde till förbättringar.
– Med den nya arbetsmodellen ökade andelen patienter som fick intravenös smärtlindring och de fick den dessutom snabbare än tidigare. Patienterna var också betydligt mer nöjda med vårdkvaliteten, säger Åsa Muntlin.
I siffror innebär det att andelen som fick intravenös smärtlindring ökade från 46 till 65 prrocent och att tidden innan smärtlindring gavs sjönk från i genomsnitt 2,5 till 1,3 timmar.
Hon tycker att resultaten av försöket är så positiva att den nya arbetsmodellen bör införas vid akutmottagningen.
– Det finns inga skäl att undanhålla patienter som söker för buksmärtor en fullgod smärtlindring under tiden som de väntar på att bli undersökta av läkare. Det är en myt att smärtlindring försvårar för läkaren att ta reda på vad som är den underliggande orsaken till att patienten har ont i buken, säger Åsa Muntlin.
Nytt hopp för bukpatienter
Patienter som söker akut för buksmärtor kan få bättre och snabbare smärtlindring om sjuksköterskor i väntan på läkarundersökningen gör en första bedömning av hur ont de har och tillåts att vid behov ge dem en injektion med morfin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!