Nytt larmsystem för hotade i Uppsala
Hotade kvinnor i Uppsala län ska få tillgång till ett nytt system för att larma polisen i akuta lägen. Via SOS i Karlstad förmedlas larmet till polisen i Uppsala.
Systemet innebär att den hotade — som oftast är kvinna — slipper särskild larmutrustning. Den egna mobiltelefonen, eller en lånetelefon från polisen, är allt som krävs.
Telefonen förses med kortnummer till larmcentralen i Karlstad. När samtalet tas emot ser larmoperatören samtidigt på sin skärm personuppgifter om den hotade — adress, typ av hot, gärningsman och andra viktiga uppgifter. Samma information sänds även till Uppsalapolisen, som beslutar om åtgärd, exempelvis att sända en patrull till platsen. Allt förutsätter dock att den som larmar vet, eller vågar säga, var hon befinner sig, om hotet sker utanför hemmet.
Ingen risk
Birgitta Engberg, chef vid Uppsalapolisens brottsofferenhet, ser flera fördelar med den nya modellen. Att larmen hamnar i Karlstad innan de skickas vidare till Uppsala innebär ingen risk, menar hon:
— Fem polismyndigheter i landet använder samma central för sina larmtelefoner. Det gör att operatörerna i Karlstad har stor erfarenhet av att ta emot och åtgärda larmen.
Med den nya modellen kan polisen snabbare än tidigare förse hotade med larm. Förhoppningen är också att falsklarmen ska minimeras, genom att SOS-operatörerna gör en första bedömning av läget. Att undvika falsklarm är viktigt för att ett nödläge ska tas på allvar, påpekar Birgitta Engberg. Dessutom är den nya modellen billigare för myndigheten än de särskilda larmtelefonerna.
Bara några få anslutna
Ännu är bara några få personer i Uppsala län anslutna till det nya systemet, men enligt Birgitta Engberg kommer det i framtiden att omfatta de flesta av de 35-40 personer som bedöms ha behov av larm. I vissa fall kommer dock nuvarande system att användas, exempelvis en GPS-utrustad mobiltelefon där polisen också kan avläsa positionen hos den som larmar.
Larmen är avsedda att användas under kortare tid, då skyddsbehovet anses särskilt stort. En misshandlad eller hotad kvinna löper till exempel störst risk att utsättas på nytt de första veckorna efter polisanmälan. På längre sikt handlar det om andra sorters skydd — som att grannar eller arbetskamrater är informerade om situationen — samt träning och kunskap för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt, förklarar Birgitta Engberg.
Brottsofferenheten testar nu också att förse utsatta personer med en liten bandspelare, för att kunna spela in muntliga hot. Ofta står ord mot ord när polisen utreder saken. En bandinspelning kan då bli ett avgörande bevis.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!