Nytt nederlag för kommunen i Knutbytvist

Uppsala kommun förlorar ännu en arbetsrättslig tvist om behandlingen av en lärare i Knutby skola. Läraren omplacerades efter mordet 2004 och avskedades senare, när hon dömts för misshandel av en elev.

Uppsala2006-12-13 19:07
Kommunen tvingas nu betala 160 000 kronor i skadestånd till läraren plus 50 000 kronor till Lärarförbundet samt rättegångskostnader på drygt 300 000 kronor. Totalt efter de båda domarna ligger kommunens kostnader för Knutbyfallen på närmare en miljon kronor. Ytterligare sex liknande stämningar väntar på att avgöras i domstolen.
Läraren får nu tillbaka sin anställning, men det betyder inte att hon kan vara säker på att få jobba kvar. Kommunen kan välja att köpa ut henne enligt gällande regler, om man står fast vid att hon inte är lämplig som lärare.
Onsdagens dom är den andra på kort tid där Uppsala kommun fälls för brott mot arbetsrätten och kollektivavtalet efter åtgärder mot lärare i Knutby år 2004. Mordet i den beryktade församlingen samma år satte fokus även på skolan. Starka motsättningar avslöjades mellan församlingsmedlemmar och annan personal.

Rätt på båda punkter
Lärarförbundet får rätt på båda de punkter som tvisten gällt. Enligt AD saknades tillräckliga skäl att förflytta läraren. Domstolen tror inte på kommunens förklaring, att lärarens bryska behandling av två elever motiverade flytten. I själva verket var det hennes medlemskap i församlingen som låg bakom åtgärden, enligt domen. Kommunen har därmed gjort sig skyldig till diskriminering, vilket är särskilt allvarligt, anser domstolen.

Fälld för misshandel
Läraren fälldes hösten 2005 av Uppsala tingsrätt för att drygt två år tidigare ha misshandlat en då 12-årig elev på skolan. Den händelsen kom till polisens kännedom i samband med utredningen av Knutbymordet. Som en följd av domen avskedades läraren av Uppsala kommun i februari 2006. Men då hade alldeles för lång tid gått mellan händelsen och avskedandet och kommunen bröt därmed mot tvåmånadersregeln i lagen om anställningsskydd, enligt AD. Domen är enhällig och stöds alltså även av arbetsgivarsidans representant i domstolen.
Kommunen har hela tiden motiverat förflyttningarna med arbetsbrist och att lärarna behandlat eleverna kränkande.
Misshandelsdomen mot läraren och en kollega, som också är församlingsmedlem, ska prövas i Svea hovrätt i början av nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om