Målet är att med befintliga resurser operera fler patienter, men utan att öka arbetsbelastningen för personalen eller tumma på säkerheten.
– Orealistiskt? Inte alls. Jag är rätt säker på att vi redan inom ett år kommer att ha uppfyllt målen med fler operationer, mindre slöseri med patienternas tid, högre patientsäkerhet och nöjdare personal, säger projektledaren Marie Källman.
Det är Sveriges Kommuner och Landsting som givit Akademiska sjukhuset i uppdrag att leda projektet, som ska pågå under ett år. Tidigare har liknande projekt genomförts vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
– En påtaglig effekt av projektarbetet i Göteborg var att flertalet team uppnådde målen för vårdgarantin, säger Marie Källman.
Det nya projektet inleds i dag torsdag med ett tvådagars möte, som samlar operationsteam från hela landet. Under mötet ska man kartlägga patientflöden och därefter ta fram och testa förslag till förbättringar.
– Det kan till exempel röra sig om att få bättre checklistor för att minska andelen patienter som stryks från operationslistorna, bättre förberedelser av patienterna inför operationen och färre ombokningar, säger Marie Källman.
I projektet ingår också åtgärder för att minska risken för att patienter som opererats drabbas av sårinfektioner och trycksår.
Totalt ska cirka 15 operationsteam ingå i projektet, varav ett tiotal vid Akademiska sjukhuset. Övriga team finns vid Norrlands universitetssjukhus, Falu lasarett, S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm och Kärnsjukhuset i Skövde. All utbildning sker i Uppsala.