Videon är inte längre tillgänglig
Alla maskiner var ännu inte på plats när landshövdingen Peter Egartd med kniv snittade upp bandet till slakteriet Lövsta Kött som hållit på att byggas under närmare två år. Men helt klara var de läktarplatser som har konstruerats för att SLU:s studenter ska kunna ta del av köttproduktionen på nära håll.
– Studenterna kommer nu att kunna följa hela livsmedelskedjan från foderproduktion och djuruppfödning till slakt. Exempelvis kommer de att kunna studera hur olika typer av utfodringsstrategier och avelsprogram påverkar köttets kvalitet, säger Kerstin Svennersten Sjaunju, dekanus vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap vid SLU.
Slakteriet är enligt SLU unikt för hela Norden och därför hoppas universitetet att såväl nationella som internationella forskare ska lockas till besök. Men först och främst är slakteriet en kommersiell verksamhet. Ungefär 50 ton gris, nöt och lamm räknar ägarna Andersson och Tillman samt Faringe Kött och slakt med att producera per vecka.
– Det finns en väldig efterfrågan på ett slakteri av den här sorten och vi har redan fått en massa förfrågningar från olika lokala producenter, säger platschef Maria Lundesjö Ahnström.
Första eller andra veckan i september beräknas den första slakten genomföras.