Nytt slakteri invigt utanför Uppsala

Ett steg mot forskning i världsklass. Så beskrevs slakteriet Lövsta Kött när det på tisdagen invigdes. I slakteriet ska SLU-studenterna studera köttproduktionen.

Landshövding Peter Egardt (mitten) invigde slakteriet.

Landshövding Peter Egardt (mitten) invigde slakteriet.

Foto: Cornelia Edblad

Uppsala2011-08-23 13:30

Videon är inte längre tillgänglig

Alla maskiner var ännu inte på plats när landshövdingen Peter Egartd med kniv snittade upp bandet till slakteriet Lövsta Kött som hållit på att byggas under närmare två år. Men helt klara var de läktarplatser som har konstruerats för att SLU:s studenter ska kunna ta del av köttproduktionen på nära håll.
–  Studenterna kommer nu att kunna följa hela livsmedelskedjan från foderproduktion och djuruppfödning till slakt. Exempelvis kommer de att kunna studera hur olika typer av utfodringsstrategier och avelsprogram påverkar köttets kvalitet, säger Kerstin Svennersten Sjaunju, dekanus vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap vid SLU.

Slakteriet är enligt SLU unikt för hela Norden och därför hoppas universitetet att såväl nationella som internationella forskare ska lockas till besök. Men först och främst är slakteriet en kommersiell verksamhet. Ungefär 50 ton gris, nöt och lamm räknar ägarna Andersson och Tillman samt Faringe Kött och slakt med att producera per vecka.
– Det finns en väldig efterfrågan på ett slakteri av den här sorten och vi har redan fått en massa förfrågningar från olika lokala producenter, säger platschef Maria Lundesjö Ahnström.

Första eller andra veckan i september beräknas den första slakten genomföras.

Bakgrund

År 2008 uppstod problem för såväl forskning som utbildning vid SLU när Scan avvecklade sin slakteriverksamhet i Uppsala. Närmaste större slakteri låg då ca 30 mil bort. Samma år fattade universitetet beslut om att bygga ett nationellt forskningscentrum för lantbrukets djur på Lövsta. SLU letade samtidigt efter en extern partner som hade intresse av att driva ett kommersiellt slakteri, där forskare och studenter kunde få tillfälle att följa och delta i verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om