– Det är bra. Vi ska ju få information om alla misstänka missförhållanden som gäller djurhållning, säger Kristina Jansson som är djurskyddshandläggare vid Länsstyrelsen i Uppsala.
Fram till i år har Livsmedelsverket underlåtit att rapportera alla händelser där djur far illa under uppfödning eller i transporter till landets slakterier. Under förra året upptäcktes flera fall där Livsmedelsverkets personal inte informerat landets länsstyrelser om missförhållanden, exempelvis när det gällt skador på kycklingar som skulle till slakt. Efter kontroll har det visat sig att rapportering inte heller skett för andra djurslag.
Enligt Mona-Lisa Dahlbom Wiedel som är biträdande chef för Livsmedelsverkets kontrollavdelning har det bara gällt mindre avvikelser.
– Våra veterinärer har tänkt mer på att ta hand om djuret för att förkorta dess lidande än att rapportera. Fall där djur har varit skadade eller avmagrade har vi vanligtvis noterat, men inte i alla fall. Det ändrar vi på nu, säger hon.
Varför har ni inte skött det tidigare?
– Vi tänkte nog att det var tillräckligt att se till så att djuren inte led. Men det räcker inte. Vi måste rapportera alla avvikelser så att länsstyrelsernas djurskyddsinspektörer får informationen och kan kontrollera hur djuren har det.
Ute på fältet innebär det mer jobb för inspektörerna.
– Ja. Vi kommer att få in fler anmälningar och det gör att vi får fler ärenden att följa upp. Å andra sidan så är det viktigt att alla incidenter rapporteras så vi kan följa upp djurhälsan, säger Kristina Jansson.
Länsstyrelsen i Uppsala får in ett tiotal anmälningar från Livsmedelsverkets veterinärer årligen om misstänkt dålig djurhållning eller skador i samband med transport till slakt.
– Ofta är anmälningarna välgrundade. Ibland kan det handla om att en lantbrukare avvecklat hela sin djurbesättning och då finns inte mycket att inspektera. I andra fall kan ett djur ha magrat av annan anledning utan att det är något problem på gården. Men vi ska ändå följa upp alla incidenter, säger Kristina Jansson.
Livsmedelsverket har startat ett eget kontrollprojekt och kommer att göra månadsvisa uppföljningar för att säkerställa de nya rutinerna.
Mona-Lisa Dahlbom Wiedel räknar med att alla avvikelser när det gäller uppfödning eller transport av djur hädanefter kommer att rapporteras till landets länsstyrelser.