Nytt vaccin skyddar mot cancervirus
Ett nytt försöksvaccin kan effektivt förhindra infektion av det virus som orsakar de allra flesta fallen av livmoderhalscancer och könsvårtor, kondylom.
— Resultaten är mycket uppmuntrande. Förmodligen kan en allmän vaccination av alla unga flickor mot HPV-virus bli verklighet inom några år, säger docent Sven-Eric Olsson, chef för kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus och läkare vid Studenthälsan i Uppsala.
Han är en av de ansvariga för prövningen, som omfattat nära 500 kvinnor i 20-årsåldern i Brasilien, USA och Europa, varav ett 70-tal i Sverige och 16 i Uppsala.
''Stor betydelse för folkhälsan''
Det med genteknik framställda försöksvaccinet innehåller komponenter från fyra typer av HPV-virus, med beteckningarna 16, 18, 6 och 11.
HPV 16 och 18 orsakar mer än två tredjedelar av alla fall av livmoderhalscancer i världen och HPV 6 och 11orsakar 90 procent av alla fall av könsvårtor, kondylom.
— Ett vaccin som effektivt kan förhindra infektion av dessa HPV-virus skulle alltså kunna få stor betydelse för folkhälsan i hela världen, inte minst i u-länderna, säger Sven-Eric Olsson.
I studien fördelades kvinnorna med slumpens hjälp på två grupper, en som vid tre tillfällen under ett halvår fick injektioner med försöksvaccinet och en jämförelsegrupp som i stället fick injektioner med overksam koksaltlösning, placebo.
Alla kvinnorna följdes sedan med upprepade kontroller och provtagningar under tre år.
— För att vara en vaccinstudie är prövningen visserligen liten, men resultaten talar ändå starkt för att vaccinet har en god skyddseffekt, säger Sven-Eric Olsson.
Mer prövning krävs
Under de tre åren inträffade visserligen fyra fall av infektion orsakad av någon av de fyra HPV-typerna bland de 235 vaccinerade kvinnorna, men ingen av dem utvecklade cellförändringar i livmoderhalsen eller könsvårtor.
Bland de 233 kvinnorna i jämförelsegruppen däremot inträffade 36 fall av HPV-infektioner. Sex av dem fick cellförändringar, varav tre var direkta förstadier till cancer i livmoderhalsens slemhinna.
— Detta talar för att vaccinet verkligen har den eftersträvade skyddseffekten mot livmoderhalscancer, men för att säkert kunna fastställa detta krävs betydligt större prövningar, säger Sven-Eric Olsson.
En sådan utvidgad internationell prövning av försöksvaccinet mot HPV har nyligen startat. Den ska omfatta sammanlagt 11 000 kvinnor, varav uppåt 900 i Sverige och 100 i Uppsala.
— Om den blir framgångsrik kan man tänka sig att en allmän vaccination av alla flickor mot HPV införs, till exempel samtidigt som de får sin förnyade dos av vaccin mot röda hund i 14-årsåldern, säger Sven-Eric Olsson.
Även bland män kan HPV16 och 18 framkalla cancer, men det är sällsynt. Däremot drabbas män av könsvårtor i ungefär samma utsträckning som kvinnor.
— Skälet att också vaccinera pojkar skulle förstås vara att skydda dem mot könsvårtor, men också att förhindra att de bär på viruset och smittar sina kvinnliga partners med HPV 16 och 18, säger Sven-Eric Olsson.
Fotnot: Cirka en halv miljon kvinnor i världen insjuknar årligen i livmoderhalscancer. I Sverige och flera andra länder antalet fall av livmodercancer sjunkit kraftigt sedan den gynekologiska hälsokontrollen för att upptäcka och behandla cellförändringar i livmoderhalsen infördes för några årtionden sedan. Årligen cirka 450 kvinnor i livmoderhalscancer i Sverige, men mångdubbelt fler behadlas för för förstadier till denna cancerform.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!