Oas för lokalkonstnärer

KULTUR. - Vi drömde om att ha ett hus där vi kunde ha trevligt med andra konstnärer året runt, säger Märstakonstnären Lill Sjöström.År 2008 bildades Märsta kulturförening, som nu driver Kulturstugan, en oas mitt i nybyggnationerna i centrala Märsta

Uppsala2014-02-18 17:02

 Den röda Kulturstugan med två våningar ligger på en låg kulle på Stockholmsvägen 22 strax ovanför Märsta Centrum. Den omringas av en vildvuxen trädgård med högt gräs, och skuggas av de nya husen vid Märsta centrum. När Sigtunabygden kommer hörs buller från byggarbetarna. De borrar och hamrar och skapar alla möjliga höga ljud.

Sedan Märsta kulturstugas invigning har området varit en byggarbetsplats, med staket överallt.
? Men vi sade att det bara var bra med de nya byggnationerna för då blir Kulturstugan verkligen den oas vi tänkt oss. Mitt bland de höga husen finns plats för att sitta i lugn och ro, säger Lill Sjöström, som är föreningens sekreterare.

Optimismen har varit stor, trots vissa problem, berättar hon. Det har hänt att de ringt Sigtuna kommun för att klaga om bland annat infarten som inte byggdes eller utebliven snöskottning.
? Och bullret störde nog lite ibland, men vi visste ju att det skulle bli bättre.
Tre år har de hållit tålamodet uppe, och nu är de riktigt hoppfulla när husen omkring snart är färdiga.

Längtan efter en oas startade i maj 2007 då konstnären Christina Snöbohm hade anordnat en konstfika, Konst och Café, i sin trädgård i det gula huset på Stationsgatan 25.

Konstfikat gav mersmak och Märstakonstnärerna kontaktade Bosse Andersson, dåvarande ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sigtuna kommun, som berättade att det kanske fanns en lämplig stuga för ett kulturhus. Stugan var Ungdomens hus som blivit för litet.

Konstnärerna samlade då likasinnade till ett möte. 22 personer visade intresse för att ingå i en kulturförening. Märsta kulturförening bildades september 2008. I februari 2009 fick föreningen avtalet att hyra ungdomshuset Nymärsta gård. Nu är det en utställningslokal med kafé och kallas för Kulturstugan.

I den har Märsta kulturförening hunnit arrangera 23 utställningar, 25 musikevenemang, några mindre kafékonserter, föredrag och verkstäder. Plantbytardag, broderikafé och kroki är återkommande verksamheter i huset. Kulturstugan har också blivit fairtradekafé i år. Ett fairtradekafé är ett kafé som säljer rättvisemärkta produkter.

Vad är skillnaden mellan er och Sigtuna kultur­förening?
? Sigtuna kulturförening är en förening med många års erfarenhet, som syns överallt. De har evenemang på olika platser i hela kommunen. Märsta kulturförening bildades för att driva just Kuturstugan och vi koncentrerar oss bara på evenemang och verksamheter i det lilla kulturhuset, säger Lill Sjöström.

Hur ser er utveckling ut?
? Från början hade vi för mycket idéer, till exempel att odla saker i trädgården. Men vi hade inte konkreta planer. Nu har vi bättre framförhållning. Vi samarbetar med andra, senast till exempel med ett studieförbund, Vuxenskolan i Upplands Väsby, och då behövs bättre planering så att vi kan vara med i deras program och marknadsföring. Det är viktigt att planera i god tid för att det ska fungera bra, säger Lill Sjöström.

Saknar ni något?
? Det är fortfarande många som inte känner till Kulturstugan. Så vi blir lite besvikna när inte fler kommer hit för att njuta av stället. Och vi behöver fler medlemmar.

Men det kan bara bli bättre, när de nya husen står klara, tror hon. Då blir Kulturstugan äntligen lugn och extra mysig, precis den oasen de har önskat.

Märsta kulturförening

Mål: att skapa en mötesplats för kultur i Märsta, en plats dit man kan gå och inspireras av konst, musik, teater och litteratur, och där man kan köpa hantverk eller bara ta det lugnt och njuta av ekologiskt fika.

Ålder: fyller 3 år i oktober

Antal medlemmar: I medlemslistan år 2011 finns cirka 120 namn, men bara hälften har betalat medlemsavgiften. Knappt 30 medlemmar är män, resten är kvinnor.

Vad krävs för att bli medlem: Inget. Det är bara att betala medlemsavgiften.

Medlemsavgift: 250 kronor, 150 kronor för pensionärer samt ungdomar upp till 25 år

Föreningsbidrag: Inget. Men föreningen får hyra Kulturstugan från Sigtuna kommun och betalar endast 2?000 kronor i månaden.

Inkomster: Medlemsavgifter uppgår till cirka 16 500 kronor i år. Föreningen får också provision på 25 procent för försäljning av alster. Provisionen år 2010 var cirka 17?000 kronor.

Hur pengarna används: Till hyran, inköp av saker som behövs för kaféet och utställningshallen, samt marknadsföring, med mera.

Om kulturlivet i Sigtuna kommun: - Det är fantastiskt. Och vi har bidragit till det med att uppmärksamma behovet av ett livligt kulturliv i Märsta, säger Lill Sjöström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om