Oenigt om könsuppdelad statistik

Vänsterpartiet och Liberalerna reserverade sig i fullmäktige när majoriteten avvisade ett förslag om att ta fram könsuppdelad statistik för Region Uppsalas verksamheter.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-06-25 08:05

Förslaget kom från fullmäktiges beredning för demokrati, jämställdhet och integration. Regionfullmäktige avvisade förslaget med hänvisning till att det sedan oktober 2016 finns en handlingsplan för jämställd regional utveckling, och att den håller på att genomföras med stöd av 1,8 miljoner kronor från Tillväxtverket åren 2016-2018.

Arbetet med handlingsplanen har avgränsats till politiker, chefer och medarbetare på regionkontoret och till ”jämställdhetsintegrering av företags- och innovationssystemet via verksamt.se/uppsala ur ett intersektionellt perspektiv”.

Lina Nordquist (L) var inte imponerad av vare sig takten eller inriktningen på arbetet med att göra vården jämställd:

– Redan i november 2014 bifölls en motion om jämställdhetsintegrering av vårt landsting, men arbetet går med snigelfart och har nu inriktats på chefer och företags- och innovationssystem. Men det är ingen hemlighet att vården inte är jämställd och man hittar problem om man letar efter dem. Därför behöver könsuppdelad statistik för bland annat patienters vård, väntetider och behandling tas fram.

Hon gav också flera exempel på hur vård fördelas olika till olika kön:

– Mäns hjärtinfarkter leder oftare till intensiv hjärtutredning och behandling, fler kvinnor dör på sjukhus vid akut hjärtinfarkt. Men det går åt båda håll. Mäns blindtarmar opereras med öppna bukoperationer men kvinnors med titthålskirurgi som är betydligt enklare för patienten. Vi vet inte hur det ser ut i vår region, men vi borde ta reda på det, sade Lina Nordquist.

Sören Bergqvist (V) reserverade sig redan i regionstyrelsen mot avslaget på att ta fram könsuppdelad statistik. Han ställde sig lika undrande som Lina Nordquist till att även fullmäktige ville säga nej till förslaget från beredningen:

– Man verkar ta för givet att det finns könsuppdelad statistik från verksamheterna, men enligt de tjänstemän jag talat med finns ingen sådan statistik. Därför behöver den tas fram, och också analyseras för att skillnader ska kunna åtgärdas, sade Sören Bergqvist (V).

Dagen efter regionfullmäktige beslutade regionstyrelsen att Region Uppsala i framtida allmänna handlingar ska använda benämningen tjänsteperson synonymt med benämningen tjänsteman. Mot beslutet reserverade sig M, C och KD samt SD. Alliansföreträdarna skrev i sitt avslagsyrkande att könsneutrala titlar inte är en fråga för regionstyrelsen, och jämför med andra benämningar med –man som efterled, exempelvis god man, rådman, gärningsman, lekman och justitieombudsman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!