Ökad ohälsa bland unga kvinnor

Hallå där...... Karin Johannisson, professor i idé och lärdomshistoria vid Uppsala universitet, som på tisdagen föreläste om kvinnors översjuklighet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2010-05-18 18:08

Föreläsningen hölls i samband med en temadag om kvinnors ohälsa, arrangerat av Samordningsförbundet i Uppsala län.

Hur mår dagens kvinnor i Sverige?
– Generellt har vi aldrig varit så friska som vi är i dag. Men bland unga kvinnor ökar ohälsan. Det är många unga kvinnor som beskriver ångest, nedstämdhet och depressioner.

Vad beror det på?
– Kvinnor ska vara duktiga på alla scener. De ska ha ett attraktivt jobb, en attraktiv kropp, en bra fritid och ett bra sexliv. Man gör det till en del av sin identitet att man aldrig är tillräckligt bra. Man ska tänka positivt och göra om sig i stället för att protestera mot de normer och krav som ställs.

Är det samhällets fel?
– Ja, jag tycker att vi lever i en extremt prestations- och konkurrensinriktad kultur. Är man inte snabb, utbildad, fullt socialt kompetent och har tillgång till statusmarkörerna så tenderar man få en dålig självkänsla. Arbetsmarknaden är tuff och man får inte vara nedstämd och trött.

Drabbar dessa krav kvinnor mer än män?
– För kvinnor är det inte lika hotfullt att visa svaghet, men kvinnor får kämpa mer med sin identitet i dag. Man ska både vara kvinnlig och professionell.

Du har forskat i de historiska teorier som funnits kring kvinnors ohälsa. Hur har närvaron av olika teorier påverkat kvinnors syn på sin egen ohälsa?
– De medicinska och vetenskapliga teorierna är tunga och blir norm för hur kvinnor förstår sig själva. Många har tolkat sig utifrån de biologiska modeller som funnits. I dag tror man sig välja själv, men är i själva verket underkastad föreställningar som andra formulerar om utbildning, jobb och kropp.

I föreläsningen talade du om att återfå det goda livet via tre rum...?
– Ja, Trädgården står för att arbeta med händerna, och vara i naturen. Det har en bevisad terapeutiskt kraft. Det andra rummet är biblioteket som står för läsning och reflektion. Det tredje rummet är museet som har med tiden att göra. Man stiger bakåt i sin egen historia och reflekterar över sig själv.

Hur bra är du själv på att besöka dessa rum?
– Jag har lärt mig att vara där, inte minst i trädgården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om