Ökad risk för hjärtsjukdom efter havandeskapsförgiftning
Kvinnor som utvecklar högt blodtryck med havandeskapsförgiftning under graviditeten löper ökad risk att senare i livet insjukna i hjärtsjukdom. Det framgår av en doktorsavhandling av Anna-Karin Wikström, gästföreläsare vid Institutionen för obstetrik och gynekologi, Uppsala universitet.
I en delstudie har hon följt drygt 400 000 kvinnor under upp till 15 år från det att de fick barn första gången. Den visar att kvinnor som utvecklar högt blodtryck, men inte proteiner i urinen, när de väntar barn löper 60 procent högre risk att senare i livet insjukna i hjärtsjukdom än kvinnor som haft normalt blodtryck under graviditeten.
För kvinnor som utvecklat regelrätt havandeskapsförgiftning, med både förhöjt blodtryck och proteiner i urinen, var risken för hjärtsjukdom högre. Kvinnor som haft svår havandeskapsförgiftning insjuknade nästan tre gånger oftare i hjärtsjukdom än kvinnor som haft en normal graviditet.
Att kvinnor som haft havandeskapsförgiftning oftare än andra kvinnor utvecklar hjärtsjukdom kan ha att göra med att båda sjukdomarna delar gemensamma riskfaktorer.
- På så sätt kan graviditeten ses som ett test för hur stor risken är att man senare i livet ska drabbas av hjärtsjukdom, säger Anna-Karin Wikström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!