Ökande inkomstkrav på hyresgäster

Till skillnad från Uppsalahem kräver privata fastighetsägare i Uppsala att hyresgästerna ska ha en viss inkomst. Det ökar risken för segregation, befarar Hyresgästföreningen.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-02-27 09:00

Kommunägda Uppsalahem har länge varit helt dominerande på Uppsalas hyresmarknad. Men nu är en rad privata aktörer på väg in och därmed väntar en tuffare sållning av hyresgästerna. Det handlar om vilken inkomst en person måste ha för att accepteras som hyresgäst.

Den som vill teckna ett hyreskontrakt med Uppsalahem ska ha en inkomst minst sex månader framåt i tiden. Däremot finns inget krav på inkomstens storlek utan den kan i teorin vara hur låg som helst.

Men bland privata hyresvärdar finns betydligt strängare regler. Ett exempel är Byggvesta som uppför hyresrätter i Rosendal i södra Uppsala. Den som ska godtas för ett hyreskontrakt hos Byggvesta måste ha en månadsinkomst före skatt som är minst tre gånger så stor som månadshyran.

Hyran för en trea på 75 kvadratmeter hos Byggvesta ligger på 11 500 kronor och hushållet måste därmed ha en bruttoinkomst på minst 34 500 kronor i månaden.

Marit Appelgren, vd för Byggvesta Fastighetsförvaltning AB, motiverar reglerna med att företaget vill ha solventa hyresgäster.

– Det minskar risken för obetalda hyror. Dessutom vill vi inte sätta våra hyresgäster i en situation där de riskerar att få betalningsanmärkningar eller andra ekonomiska problem.

En annan av de nytillkomna entreprenörerna i Uppsala är Stena Fastigheter. Företaget, som bygger 441 hyreslägenheter längs Råbyleden i Uppsala, begär i likhet med Byggvesta att hyresgästen ska ha en bruttoinkomst som motsvarar minst tre månadshyror.

– Vi ger hyresgästerna en chans att klara av hyran så att man inte står med obetalda räkningar, säger Elise Berggren vid Stena Fastigheter.

Även Wallenstam, som ska bygga cirka 400 hyresrätter i Uppsala, begär att inkomsten ska vara minst tre månadshyror.

Reglerna bland andra hyresvärdar som ska bygga i Uppsala är i flera fall ännu inte fastställda. Enligt Eva Jonsborg på intresseföreningen Fastighetsägarna brukar den betalningsförmåga som krävs variera stort mellan fastighetsbolagen.

Claes Pile vid Hyresgästföreningen tror att inkomstkraven kan få en segregerande effekt.

– Personer med låg inkomst riskerar att bli utestängda från vissa bostadsområden, säger han.

Hur motiverar då Uppsalahem att man inte har något minimikrav på inkomsterna? Medför inte det att låginkomsttagare hamnar efter med hyran och även riskerar sin bostad?

– Nej, vi har jättebra statistik för hyresbetalningarna, uppger Malin Gunnarsson Stugbäck, chef för uthyrningen vid Uppsalahem.

Siffrorna visar att 2 procent av samtliga hyresavier som Uppsalahem skickar ut går till inkasso.

Om någon vill hyra hos Uppsalahem granskas främst hur personen tidigare skött sin ekonomi, om det finns hyresskulder eller betalningsanmärkningar etc.

– Inkomstens storlek är inte det enda som avgör om man kan betala hyran. En person med låg inkomst kan använda en stor del av den till hyran, man kan ha sålt villan eller kanske bor tillsammans med någon som också har en inkomst, framhåller Malin Gunnarsson Stugbäck.

Hon menar att höga inkomstkrav på hyresgäster kan sätta stopp till exempel för ungdomar som vill flytta hemifrån.

– Uppsalahems regler bidrar till att öppna upp bostadsmarknaden.

En annan skiljelinje är att Uppsalahem godtar personer som lever på socialbidrag, vilket i praktiken innebär att kommunen betalar eller bidrar till hyran. Flera av de privatägda fastighetsbolagen säger nej till socialbidrag som inkomstkälla. Däremot accepterar de ofta bland annat a-kassa, pension, studiemedel och föräldrapenning.

Läs mer om Rosendals dyra nybyggen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om