Ökat trafiktryck på Vaksalagatan

Trafiken minskar i centrala Uppsala för tredje året i rad. Bärbyleden och nya E 4 har avlastat flera tillfartsleder medan trafiken ökar kraftigt på Vaksalagatan, som nu är en av de mest trafikerade i staden.

På Vaksalagatan i Uppsala ökade trafiken med över 30 procent när Strandbodgatan stängde. Eva Alsén-Eklöf hoppas trafiken lugnar ned sig när alla storbyggen är färdiga.

På Vaksalagatan i Uppsala ökade trafiken med över 30 procent när Strandbodgatan stängde. Eva Alsén-Eklöf hoppas trafiken lugnar ned sig när alla storbyggen är färdiga.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-04-19 00:01
När Strandbodgatans passage under järnvägen stängde förra året, i samband med resecentrumbygget, blev Vaksalagatan valet för många bilister som inte vill fastna vid fällda tågbommar. Trafiken på Vaksalagatan vid Stadshuset ökade med 34 procent. Sträckan är nu en av de mest trafikerade i innerstaden. Strandbodgatan fortsätter vara stängd i över tre år.

Eva Alsén-Eklöf bor på Vaksalagatan nära korsningen med Kungsgatan och har tydligt märkt trafikökningen. Ändå störs hon inte särskilt mycket:
- Jag vill ha liv och rörelse där jag bor, men det är klart, så mycket mer bilar får knappast plats här. Och det har blivit besvärligt med bygget av Kungsgatan som proppar igen trafiken, säger hon.
I centrum har trafiken i snitt minskat med tolv procent sedan 2004, trots att Uppsalas befolkning fortsätter att växa. Samtidigt har den samlade trafikmängden över stadens broar ökat och är nu den högsta som uppmätts sedan kommunens trafikräkningar började på 30-talet. Ökningen är koncentrerad till Bärbyledens bro över Fyrisån, Luthagsbron vid polishuset, S:t Olofsbron och Flottsundsbron. Det visar 2007 års mätning, som nu sammanställts.

Gatu- och trafikkontoret konstaterar att orsakerna till förändringarna är svåranalyserade, i synnerhet med de stora byggprojekt som pågår, där avstängda och svårframkomliga gator får bilisterna att välja nya och ibland oväntade vägar.
2007 års största trafikhändelse i Uppsala, öppnandet i oktober av Bärbyledens tredje etapp och hela E 4-sträckan genom Uppland, fångas inte upp i trafikräkningen, som genomfördes före eller strax efter öppnandet. Däremot syns en tydlig effekt av nya E 4-förbifarten utanför staden, som öppnade julen 2006. På Vattholmavägen norr om Gamla Uppsala minskade trafiken med 52 procent efter öppnandet. På gamla E 4, norr och söder om Uppsala, minskade trafiken med 42 respektive 33 procent.
- Många som färdas till och från Storvretahållet väljer nya motorvägen i stället, konstaterar trafikingenjör Christer Åkerlund på kommunens gatu- och trafikkontor.

Även på Tycho Hedéns väg har antalet fordon minskat efter öppnandet av motorvägen, men nedgången har inte varit fullt så kraftig som en del förutspådde. Fortfarande är gatan Uppsalas mest trafikerade.
- Trafiken kommer troligen inte att minska särskilt mycket mer. I stadsdelarna intill Tycho Hedéns väg bor många människor som fortsätter att färdas med bil i staden, säger Christer Åkerlund.
Trafikexperterna bakom mätningen konstaterar att det inte bara är storbyggen och stängda gator som inverkat på årets siffror. Även konjunktur, handelsvanor, bensinpris och parkeringskostnader påverkar bilismen i städerna.
De trafikmätningar som görs i höst och presenteras nästa år väntas ge säkrare besked om hur nya E 4 och Bärbyleden påverkat trafikströmmarna i Uppsala.

Andra resultat i trafikräkningen 2007:
* Nyöppnade Stationsgatan trafikerades i höstas av cirka 4000 fordon per medeldygn. Det antas ha lett till trafikminskning på Väderkvarnsgatan.
* På nya E 4 öster om Årsta färdades cirka 16 000 fordon per dygn. Trafiken på Almungevägen vid E 4-anslutningen ökade med 45 procent.
* På Fålhagsleden, Fyrislundsgatan och Gamla Uppsalagatan minskade trafiken med cirka 17 procent.
* Lägst antal fordon i mätningen (cirka 1000 fordon/dygn) rullade på Alrunegatan och Götgatan.
* I mätningarna ingår alla fordon utom cyklar och mopeder. Trafiken mäts i båda riktningar på gatupartierna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om