Innan pandemin var den generella regeln: förkylda barn kan gå till förskola och skola så länge de är pigga nog att delta i vanliga aktiviteter. Sedan kom covid-19 och kastade alla tidigare sanningar överbord. Men nu är som bekant restriktionerna borta, och regeringen har föreslagit att sjukdomen inte längre ska klassas som allmänfarlig.
Måste förkylda men pigga barn fortfarande vara hemma?
– På ett sätt skulle man ju kunna tycka att det är okej att gå till skolan eftersom det antagligen inte finns så många på skolan att smitta med covid, om det nu är det barnet har. Omikron-varianten sköljde ju verkligen igenom skolan under januari–februari, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.
Men riktigt så enkelt är det inte. Det finns andra anledningar till att förkylda barn ska vara hemma, påpekar han:
– Det cirkulerar ju andra virus som det är dumt att smitta andra med, och som känsliga äldre kan bli väldigt dåliga av. Vi har ju fortsatt en ganska tung belastning på sjukhuset på grund av covid. Och Folkhälsomyndigheten säger fortfarande att man ska vara hemma från arbete eller skola när man har symtom som kan vara covid.
Tidigare har Folkhälsomyndigheten haft tydliga regler om antal dagar man ska vara hemma. Allt sådant är borttaget. Nu är det lite mer upp till varje person att avgöra.
– Det är klokt att vara hemma i början av förkylningen då man generellt är som mest smittsam. När man känner sig frisk kan man gå till skola och jobb även om något symtom sitter i, säger Johan Nöjd.
Frågan är väl hur länge vi ska hålla på såhär. Har vi satt en ny standard där vi även i framtiden håller oss hemma så fort vi blir lite förkylda? Eller kommer vi, när pandemin är över, kunna komma snoriga till jobbet? Johan Nöjd tror inte att det i långa loppet är hållbart att alla stannar hemma vid minsta symtom.
– Det såg vi ju i vården och på andra arbetsplatser i vintras att så mycket personal var hemma att det blev svårt att klara verksamheten.
När meddelas att pandemin är över?
– Inte än i alla fall. Av de som testar sig nu har en tredjedel covid. Och covid kommer att vara en bekymmersam diagnos länge för oss i vården eftersom vi har människor som är väldigt känsliga. Både 2020 och 2021 hade vi ett maxantal inlagda i slutet av april. Skulle vi ha otur med nya varianter av covid kan antalet inlagda öka även den här våren.