Oklarheter kring ansvar på korttidsboende

Åsikterna går isär om varför det blev problem på korttidsboendet Rondellen. Socialstyrelsen menar att verksamheten ändrades för snabbt. Samtidigt säger kommunens ansvariga att det inte har skett några förändringar.

Uppsala2008-06-26 00:01
I förra veckan rapporterade UNT om Socialstyrelsens beslut kring tre ärenden som rör Rondellen, det vårdboende som drivs av Attendo Care på Ulleråkersområdet. I utredningen står att en av de främsta orsakerna till bristerna är att inriktningen på vårdboendet i oktober 2007 ändrades med bara en veckas framförhållning.

Från att ha varit ett demensboende blev Rondellen ett slussboende dit patienter kan komma med mycket kort varsel, enligt Socialstyrelsens utredare. Äldrenämndens ordförande Gustaf von Essen (kd) säger han att han inte minns att man beslutat om en ändrad inriktning av verksamheten i slutet av 2007.

Carina Kumlin, socialtjänstchef vid äldrekontoret, håller delvis med.
- Vi gjorde egentligen ingen större förändring. Därför fick politikerna bara en kort mening att ta ställning till i en längre skrivelse. Beslutet handlade om att vårdplatsteamet fick ansvar för att tilldela platser, säger Carina Kumlin.

Tidigare hade behovet av platser utretts av biståndshandläggare. Men när det 2007 fattades ett gemensamt nollvisionsbeslut mellan kommunen och landstinget om färdigbehandlade patienter så fick kommunen bråttom att få fram fler platser. Dels för att det kostade kommunen mycket att ha kommuninvånare kvar på Akademiska sjukhuset, dels för att sjukhuset inte får plats för nya patienter om de färdigbehandlade ligger kvar.

Men de ansvariga på kommunen menar att Socialstyrelsen inte har uppfattat situationen rätt då man hävdar att problemen på Rondellen uppstod på grund av att verksamheten ändrades för snabbt och utan planering.
- Att verksamheten ändrades håller jag inte med om. I praktiken är det samma målgrupp som kommer till Rondellen nu som tidigare, säger Carina Kumlin.

Vad var det då som gjorde att det blev brister i verksamheten?
- Det är svårare att svara på.

Kommer ni att förhandla om avtalet med Attendo Care?
- Nej, vi följer nu upp och rapporterar om avvikelser sker vad det gäller brister i läkartillgänglighet och hittills har jag på sex månader bara fått kännedom om ett fall där personalen inte fått tag i husläkare, säger Carina Kumlin.

I Socialstyrelsens rapport står också att sjuksköterskorna på Rondellen har haft problem med att få kontakt med patienternas husläkare. Inte vid något tillfälle har personalen under den tiden fått tag i husläkare som kan göra hembesök på avdelningen. Husläkarna har heller inte deltagit i vårdplaneringen, enligt utredningen. Under jourtid har sjuksköterskorna dock haft telefonkontakt med jourläkare och ibland har hemvårdsenhetens läkare hjälpt till med akutbesök.

Trots detta lägger Socialstyrelsen läkaransvaret även i fortsättningen på varje patients husläkare.
Kommer det att fungera bättre nu? Har inte husläkarna för mycket att göra?
- Jag tycker uppgiften om läkare låter konstigt. Jag tror att det har varit en husläkare där en gång i veckan. Men eftersom hemvårdsenheten inte fått yttra sig så kanske den uppgiften inte har kommit med i utredningen, säger Carina Kumlin.
BAKGRUND

Enligt Socialstyrelsens utredning var tanken att patienterna skulle slussas tillbaka till vanligt boende efter en tid på Rondellen. Men de patienterna som efter sjukhusvistelser kom till Rondellen visade sig ha ett mycket större behov av vård än vad personalen klarade av. 1 januari-22 maj 2008 avled 11 patienter. Två av dödsfallen anmäldes till Socialstyrelsen. Totalt har boendet 30 platser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om