Skandionkliniken ska ligga inom en radie 500 meter från helikopterplattan på Akademiska sjukhuset. När fastighetsbolaget Akademiska hus 2008 erbjöds att stå för patienthotell och övriga byggnader, som Skandionkliniken sedan skulle hyra, var planen att placera kliniken på Akademiska hus mark i sydöstra änden av kvarteret Blåsenhus. I UNT sade kommunförbundets direktör Leif Lyttkens att 800-miljonerssatsningen skulle stå klart hösten 2010. Första patienten skulle behandlas under 2011.
Men detta visade sig inte vara möjligt enligt upphandlingslagen. I stället sker nu en så kallad hyresupphandling, och därigenom är inte placeringen i Blåsenhus längre en självklarhet. Någon annan kan ta hem anbudet, med en annan placering. Enligt Akademiska hus regiondirektör Hans Antonsson är man nämligen inte intresserade av någon markaffär med någon av anbudsgivarna, i händelse av att man själva inte tar hem anbudet och får den frågan.
Frågan är vart kliniken hamnar i sådant fall?
- Det här är inte vår huvudvärk. Det har vi nu lagt över på utomstående genom anbudsförfarandet. Den som ska hyra ut till oss ska stå för mark och byggnad. Men det finns gott om markplättar, även om det förstås är väldigt trångt i det här området av staden, säger Jens Larsson, chefsjurist på landstinget, som sköter upphandlingen.
Enligt honom har det redan visats intresse och flera markförslag har diskuterats, bland annat ett område som ägs av Vasakronan vid Rudbecklaboratoriet. Landstinget har också sagt sig vara beredda att eventuellt släppa till mark på sjukhusområdet, enligt Jens Larsson.
- Jag är inte särskilt oroad för markfrågan, även om det är komplicerat. Men det handlar om vilja, det finns många kreativa lösningar, säger han.
Ett annat landstingsprojekt där markfråga enligt Jens Larsson inte är helt löst är patienthotellet Ronald McDonald.
- Båda är prestigeprojekt och vill ha sitt eget hus, men det är klart att det varit bra om man kunnat samköra, säger Jens Larsson.
Två gånger om har det kommunförbund bestående av sju landsting som står bakom Skandionkliniken stött på patrull i upphandlingsfrågor. Det andra fallet gäller upphandlingen av utrustningen, själva protonstrålekanonen, som underkänts i rätten och nu görs om.
- Dessvärre påverkar det tidplanen och under tiden ligger människor sjuka i cancer som skulle kunna fått behandling. Att det begärs överprövningar och liknande i ett så här stort prestigeprojekt, som Uppsala ska vara mycket stolt över att ha fått, måste vi planera för. Det kommer säkert hände igen. Men att vi skulle förlora en sådan överprövning hade vi inte räknat med, säger Jens Larsson.
Oklart läge för nya kliniken
Storbygget Skandionkliniken skulle ha stått klart i höst, men än är det inte klart var den ska ligga. Den tänkta placeringen av Nordens enda protonstrålningsklinik mot cancer i kvarteret Blåsenhus har nu blivit osäker.
Beräknas kosta 800 miljoner
Sju landsting samverkar om Skandionkliniken: Uppsala,
Östergötland, Skåne, Stockholm, Västra Götaland, Västerbotten och Örebro. Kostnaden för hela projektet beräknas till drygt 800 miljoner kronor. Kliniken blir den första i Skandinavien där cancerpatienter behandlas med protonterapi. Mellan 1 000-2 500 patienter kan behandlas årligen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!