Öl ökar risken för cancer i magsäcken
Att dricka starköl och folköl kan öka risken för att utveckla cancer i magsäcken. Däremot tycks alkoholhaltiga drycker i sig inte påverka risken för denna cancerform.
- Visserligen behövs fler studier som bekräftar våra resultat, men enligt min mening ger ändå studien stöd för att vara återhållsam med att dricka starkare ölsorter, säger forskaren Susanna Larsson vid Institutionen för miljömedicin vid Karolinska institutet i Stockholm.
61 000 kvinnor
Hon är en av de ansvariga för undersökningen som omfattar drygt 61 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län.
När studien startade för mer än 15 år sedan besvarade kvinnorna en omfattande enkät om sina mat- och dryckesvanor, bland annat om och i så fall hur ofta de drack olika alkoholhaltiga drycker. För nio år sedan besvarade de flesta av kvinnorna samma enkät ytterligare en gång.
Under den tid kvinnorna följts efter det att studien startade insjuknade 160 av dem i magsäckscancer.
När forskarna närmare granskade vilka som insjuknat i magsäckscancer fann de att denna cancerform var mer än dubbelt så vanlig bland kvinnor som uppgivit att de brukade dricka stark-, folk- eller mellanöl minst en gång i veckan jämfört med bland kvinnor som inte alls drack öl eller bara drack lättöl.
- Däremot fann vi, i likhet med flera andra tidigare studier, inget samband mellan att regelbundet dricka andra alkoholhaltiga drycker vin och magsäckscancer, säger Susanna Larsson.
Cancerframkallande ämnen
Enligt forskarna kan det därför knappast vara alkoholen i ölen som förklarar varför öldrickare oftare än andra insjuknar i magsäckscancer.
- Däremot vet vi att öl innehåller andra ämnen som visat sig vara starkt cancerframkallande i djurförsök. Halterna av sådana så kallade flyktiga nitrosaminer är dessutom betydligt högre i starkare ölsorter än i lättöl, säger Susanna Larsson.
Antalet fall av magsäckscancer har sjunkit under de senaste årtiondena, men fortfarande insjuknar nära 1 000 svenskar årligen i denna cancerform.
Den mest kända riskfaktorn för magsäckscancer är infektion av magsårsbakterien Helicobacter pylori. Att denna infektion blivit mindre vanlig i befolkningen anses vara den viktigaste förklaringen till varför också antalet fall av magsäckscancer sjunker.
- Tyvärr har vi i vår studie inte kunnat undersöka i vilken mån konsumtion av starkare ölsorter är en riskfaktor för cancer i magsäcken för alla kvinnor eller bara för dem som också är infekterade av magsårsbakterien. Det är en fråga för framtida forskning att besvara, säger Susanna Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!