Olagligt att kräva urinprov för bidrag

Uppsala kommun tvingar narkotikamissbrukare att lämna urinprov som villkor för socialbidrag. Enligt förvaltningsrätten är metoden olaglig, men kommunen använder den ändå. Kommunalrådet Mohamad Hassan, FP, försvarar arbetssättet.

Uppsala2010-11-15 06:18

I Uppsala riskerar narkotikamissbrukare sänkt socialbidrag om de inte vill bevisa sin drogfrihet genom urinprov.
Nyligen avgjorde förvaltningsrätten ett ärende med en 42-årig Uppsalabo som enligt egen uppgift försöker bryta ett mångårigt missbruk. Mannen är inskriven på Arbetsförmedlingen och deltar i ett program inom Kriminalvården mot återfall. I mars i år greps han av polisen och lämnade ett positivt urinprov med spår av amfetamin.
Socialtjänsten krävde att 42-åringen skulle lämna urinprov vid beroendekliniken under en månad. Men det vägrade han att göra på grund av ett enda positivt provsvar.

Kommunen sänkte hans bidrag i fem månader och gav endast nödhjälp. I sitt överklagande framhöll 42-åringen att hans återanpassning till samhället försenats och att han fått svårt att söka jobb då han inte har råd med telefon och busskort etcetera. 
Socialtjänsten hänvisar till ett JO-beslut som säger att vägran att lämna urinprov kan jämställas med att inte vilja ge ut uppgifter om sin ekonomi när man söker socialbidrag och att det då kan vara rätt att inte betala ut några pengar. 
Men förvaltningsrätten anser att kommunen har gjort fel och stöder sig på en prejudicerande dom i Regeringsrätten. Där slog domstolen fast att socialtjänsten inte har rätt att ställa som villkor att en missbrukare måste delta exempelvis i ett rehabiliteringsprogram för att få bidrag. Uppsala kommun har överklagat till Kammarrätten.

Mohamad Hassan, FP, kommunalråd med ansvar för biståndsärenden, framhåller att kommunen inte ska bevilja socialbidrag till personer som använder pengarna för att finansiera missbruk. Han menar att socialtjänsten gör rätt, trots den fällande domen i förvaltningsrätten.
– En kommun har rätt att ställa vissa villkor på personer som får socialbidrag, säger han.
Enligt Siw Persson, samordnare inom Uppsala kommuns socialtjänst, är rättsläget oklart.
– Ibland har vi fått rätt och ibland har vi fått fel när saken prövats i domstol.
Siw Persson framhåller att det är viktigt för socialtjänsten att kunna erbjuda rätt insatser. Därför måste man genom urinprov kunna fastställa om en person tar droger för att avgöra om han eller hon exempelvis behöver komma till behandlingshem eller överföras till Arbetsförmedlingen i stället.
Inom Uppsala kommun är cirka 40 missbrukare per månad aktuella för provtagning kopplat till villkor för socialbidrag. Det kan röra sig om personer där socialtjänsten vill kontrollera om missbruk finns med i bilden för att avgöra vilka åtgärder som ska sättas in. Det kan även handla om missbrukare som säger sig vara drogfria medan socialtjänsten misstänker att detta inte stämmer.
Den som säger nej till provtagning eller lämnar positiva urinprov blir dock inte helt utan pengar, utan kan få nödhjälp i form av mat och kläder.

UNT har talat med en 29-årig missbrukare i Uppsala som får insatser via kommunen för att slussas tillbaka in i samhället. Mannen, som är beroende av socialbidrag, lämnar urinprov två gånger i veckan.
29-åringen berättar att han i somras lämnade ett positivt urinprov. Socialtjänsten sänkte hans bidrag under ett par månader och han fick i stort sett bara matpengar.
– Jag kan förstå att kommunen kräver urinprov om de tror att man köper droger för alla pengar. I mitt fall hade jag blivit bjuden på droger och använde inte pengarna till knark, säger 29-åringen. 
 

FAKTA

Så här säger socialtjänstlagen: Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för sin livsföring i övrigt.
Den enskilde ska genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Biståndet ska utformas så att det stärker hans eller hennes möjligheter att leva ett självständigt liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om