Olika liv för ensamstående föräldrar

Begreppet ensamstående mamma får vissa att lägga huvudet på sned och få något medlidsamt i blicken. De ser framför sig den övergivna kvinnan som med nöd och näppe hankar sig fram.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Uppsala2015-10-25 08:05

Den relativt färska motbilden fick ordentligt fäste i och med journalisten Maria Svelands antologi "Happy Happy" där separerade - återigen kvinnor - beskriver hur bra livet blev efter separationen. Hur de varannan vecka diskuterar livet och kulturen över några glas rödvin, äter goda middagar, tränar och ägnar sig åt personlig utveckling, samtidigt som de har tid att jobba mer.

Psykologen Jenny Klefbom konstaterar att verkligheten är mer nyanserad.

– De flesta disponerar inte fritt över sitt liv och sin tid, säger hon.

Varannan vecka-livet är någonting som bara drygt tre av tio separerade föräldrar lever. Det kan naturligtvis innebära fördelar.

– Vissa kan jobba mer varannan vecka och hämta barnen tidigt varannan vecka, säger Jenny Klefbom.

Andra kan inte styra över sina arbetstider på det sättet men får i stället tid över till annat när barnen inte är där, om inte till aktiviteter så kanske till välbehövlig vila.

Men för vissa innebär de ensamma veckorna en enda utdragen känslomässig plåga.

– De kan tycka att det nästan gör ont att vara ifrån sina barn, säger Jenny Klefbom.

Många tar i dag för givet att separerade föräldrar har halva tiden var, men de flesta har det alltså inte så. Mer än hälften av barnen till separerade bor mest hos - eller enbart hos - sin mamma. Rent statistiskt är det den här gruppen föräldrar som har det tuffast.

– Vissa som jobbar inom låglöneyrken får det inte att gå ihop på ett sätt som är bra, varken för dem själva eller för barnen. De lever hela tiden på gränsen, säger Jenny Klefbom.

Medan separerade med god ekonomi kan köpa sig vila genom hämtmat och kanske till och med städhjälp, så har de med låga inkomster inte samma möjligheter. Men oavsett ekonomi och oavsett hur enkelt eller hur jobbigt man tycker att det är att inte ha någon eller ytterst lite hjälp från den andra föräldern, så tycker Jenny Klefbom att det finns en poäng i att söka lösningar för att inte tvingas fixa allt själv hela tiden.

– Att ta emot andras stöd och hjälp gynnar ens barn, säger hon.

Har man inte släktingar eller vänner som kan hjälpa till kanske barnen har kompisar vars föräldrar kan ta med ett extra barn hem ibland. Det ger den ensamstående möjlighet att andas lite mer den dagen i stället för att som vanligt kasta sig från jobbet till förskola eller skola. Under tiden får barnen chans att knyta värdefulla kontakter med andra vuxna, och ha det kul på tu man hand med en kompis.

En del i vardagslivsekvationen som ibland glöms bort är den tidigare partnerns föräldrar. Ju mindre del i barnens liv den tidigare partnern har, desto mindre del får också partners föräldrar i barnbarnens liv.

– De kan tycka att de berövats kontakten med barnbarnet och längta efter mer kontakt, säger Jenny Klefbom, som tycker att den som har barnen mest bör undersöka möjligheterna att involvera den äldre generationen i umgänget.

Oavsett hur man har det med vänner och släktingar kan man också kolla efter föreningar för ensamstående, exempelvis Makalösa föräldrar som finns på olika orter i Sverige.

– Där får man en chans att knyta kontakter med föräldrar i samma situation som man själv. Man kan peppa varandra men också hjälpa varandra rent praktiskt med barnvakt, Jenny Klefbom.

För den utmattade som har möjlighet att ha barnvakt ibland men som av olika skäl tvekar, har Jenny Klefbom ett medskick:

– Barn kan behöva bli lite avlastade från sina föräldrar också. Som förälder är man faktiskt inte alltid så rolig.

Barn hemma varannan vecka? Fokusera på fördelarna. Kanske mer jobb, mer träning, tid att läsa, tid att slappa under din barnfria tid? Eller kanske tid att vara ledsen.

Barn hos exet varannan helg? Förvandla inte ensamtiden till ett gäng trista måsten. Gör också sådant du behöver för ditt välmående.

Alltid barn hemma? Inventera omgivningen på kompisar, egna släktingar, släktingar till barnen, föräldrar till barnens kompisar eller nätverk för ensamstående som kan hjälpa dig att få lite tid för dig själv ibland.

Alltid barn hemma och jättenöjd med det? Grattis! Men tänk på att ett nätverk gör er mindre sårbara och att ditt barn mår bra av att lära känna andra vuxna.

Mammor oftare ensamma med barnen

Mer än hälften av barn till separerade bor mest hos - eller bara hos - sin mamma.

Att barn bor ungefär lika mycket hos sina separerade föräldrar, har blivit vanligare. Men fortfarande är det en minoritet, 35 procent, av barnen som bor så.

Om föräldrarna delar lika är det vanligast att båda är födda i Sverige, har hög utbildningsnivå och höga inkomster.

Källa: Rapporten "Olika familjer lever på olika sätt" från Statistiska centralbyrån

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om