Olycksrisker byggs nu bort

Hastighetssäkrade övergångsställen ger färre olyckor. Nu inleder Uppsala kommun arbetet med att bygga om stans "zebrapassager".

Foto: Staffan Claesson/arkiv

Uppsala2015-10-16 11:37

Projektet, som sträcker sig över flera år, inleds i Storvreta denna vecka. Bakgrunden är de undersökningar som visar att olyckor på övergångsställen blir färre när de byggs om och får någon form av fartdämpande åtgärd, som till exempel gupp och avsmalningar.

I Malmö har man sett en minskning av antalet lyckor sedan dessa åtgärder genomfördes. Liknande erfarenheter finns i andra kommuner.

– Därför väljer vi att ta bort farliga eller onödiga övergångsställen och lägga resurserna på att hastighetssäkra de som blir kvar, säger Johan Lundqvist, (MP) ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, i ett pressmeddelande.

Det står också klart att flera av dagens övergångsställen inte görs om utan helt enkelt tas bort. Det gäller sådana som bedöms som farliga eller onödiga. Vid korsningar där det i dag kan finnas fyra övergångsställen kan det bli så att två behålls och görs säkrare.

Åtgärderna hänger ihop med de nya hastighetsbegränsningar som från och med i höst införs i kommunens tättbebyggda områden. De tre fartgränser som Uppsalaborna får vänja sig vid är 30, 40 och 60 km/tim. Även här är Storvreta först ut.

Att hastighetsgränserna sänks är även det en åtgärd som syftar till att få ned antalet olyckor och att färre ska skadas och dödas i trafiken.

LÄS MER: Färre övergångsställen räddar liv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om