Vad gör Voov?
– Vi ordnar jourhem för djur som har en ägare som flyr från en våldsam relation.
Behövs jourhem?
– I allra högsta grad. Det kan vara svårt att ta med sitt husdjur till ett skyddat boende på grund av allergirisken. Den som blivit misshandlad kan då komma att stanna hos en våldsam partner med fara för sitt eget liv. Att lämna en våldsam relation är en svår process och djuren kan bli påtryckningsmedel.
Hur används djur som påtryckning?
– Våldsutövaren kan hota genom att till exempel säga: om du lämnar mig kommer du aldrig att få se din hund i livet mer. Det här är ett rätt okänt problem men större än man tror.
Har ni lätt att hitta jourhem?
– Vi har varit ute på mässor och hittat flera som vill bli jourhem.
Är det bara hundar ni har jourhem för?
– Nej, vi tar även emot katter, gnagare och andra hemmadjur om jourhemmen vill. Hästar och boskap kan vi tyvärr inte ta hand om.
Hur kom det sig att du blev ordförande?
– Jag värnar verkligen kvinnors rätt och vill gärna hjälpa dem. Först hade jag tänkt bli ett jourhem men fick veta att jag skulle göra större nytta i styrelsen för att väcka liv i föreningen som legat på is under några år.
Voov, som är en förkortning för Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta, bildades i Uppsala utifrån ett lokalt nätverk 2008. Det var veterinärstudenter som startade föreningen, som i dag har åtta lokalföreningar i landet. Föreningen samarbetar med polis, socialtjänst, länsstyrelser och föreningar/organisationer som möter våldsutsatta personer.
Voov:s syfte är att hjälpa våldsutsatta kvinnor och män att ta sig ur relationen. Det innebär indirekt att djuren också kommer bort från en tillvaro präglad av våld.