Ombyggnad av gamla E 4 får blåljuskritik

Blåljusmyndigheterna i Uppsala sällar sig till kritikerna av hur den planerade cykelvägen längs gamla E 4 mot Björklinge ska utformas. Det är bättre att cykelvägen läggs på västra sidan av vägen, anser de.

Den planerade cykelvägen längs gamla E 4 får kritik från blåljusaktörerna i Uppsala.

Den planerade cykelvägen längs gamla E 4 får kritik från blåljusaktörerna i Uppsala.

Foto: Fanni Olin Dahl/arkiv

Uppsala2021-11-13 15:30

Enligt blåljusaktörerna – polis, ambulans och brandkår – blir det svårare för dem att ta sig fram. Eftersom det kommer att vara en barriär mot cykelvägen kan det leda till att bilarna ogärna använder vägrenen för att låta utryckningsfordon köra om. Eftersom majoriteten av utryckningarna sker norrut på vägen är det därför bättre om cykelvägen läggs på västra sidan, skriver blåljusaktörerna i sitt remissvar.

Cykelvägen som ska byggas längs gamla E 4, nuvarande väg 600, är ett prioriterat projekt i länsplanen för transportinfrastruktur.

Fördyringar har gjort att projektet har försenats och bantats. Det nuvarande förslaget innebär att den 13 meter breda körbanan smalnas av för att ge plats för cykelbana, vilket också lett till kritik från boende i området.

Nicklas Fowler, pojektledare på Trafikverket, säger att han nu tagit kontakt med blåljusaktörerna för att få mer underlag till deras ställningstagande.

– Vi har samrått med både kommunen och regionen, där ambulansen och brandförsvaret ingår. Och vi har inte fått den återkopplingen som vi får nu, säger han.

Att cykelvägen hamnat på den östra sidan har flera orsaker. En dragning på västra sidan skulle ställa till stora problem bland annat kring busshållplatserna vid Ärna samt genom Lövstalöt.

Grundproblemet, som blåljusaktörerna upplever, är trafikmängden. Då kan man även se över incitamenten för att få fler att välja andra alternativ till bil. Zonindelningen för busstrafiken, som infördes 2014 och som innebär att enkelresorna till kransorterna i Bälinge, Lövstalöt och Storvreta blivit dyrare, är en sak som mött kritik.

Johan Örjes (C), regionråd och politiskt ansvarig för både kollektivtrafiken och länsplanen, säger dock att det förmodligen inte blir någon ändring på den punkten.

– Förvaltningen utreder om korta resor över zongränser kan bli billigare. Men om zonerna ändras måste priset höjas för övriga resor. Ambitionen är att hälften av kollektivtrafiken ska vara skattefinansierad. Och det finns andra behov i regionen än att öka den andelen, säger Johan Örjes.

Totalt satsas 66 miljoner på väg 600, vilket ska räcka till både cykelväg och förbättringar av busshållplatser. Hela länsplanen omfattar 1,9 miljarder fram till år 2033. Bygget av cykelvägen kan inledas tidigast sommaren 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!