Omdiskuterad gränd öppnas för trafik

Bäverns gränd i Uppsala ska öppnas för biltrafik. De borgerligas vallöfte ligger fast, enligt ansvarigt kommunalråd, trots att kommunens trafikexperter varnat för att åtgärden kan försvåra trafik- och miljöproblemen i stadskärnan.

Uppsala2008-02-12 23:56
I valrörelsen 2006 blev något hundratal meter av Bäverns gränd en stridsfråga mellan de politiska blocken. De borgerliga lovade att öppna gatupartiet för allmän biltrafik, efter en valseger. Sträckan mellan Islandsbron och Kungsängsgatan är i dag reserverad för bussar och taxi. Efter valet har det tystnat om trafiken i gränden.

Men kommunalrådet Cecilia Forss (m), med ansvar för trafikfrågor, håller fast vid löftet att gatan ska öppnas. Kommunens stadsbyggnadskontor arbetar just nu med en ändring av detaljplanen, som krävs för att kunna släppa fram trafiken.
Förslaget om öppnande har inte väckt samma protester som breddningen av gränden på 90-talet, då hela Prinshuset flyttades bort från gaturummet. Boende på Östra Ågatan söderut, och bilisterna som köar nedanför deras fönster, kan se fram emot en trafikminskning om gränden öppnas. Men i husen längs bussgatan jublas det knappast. Här skulle trafiken öka.

Fastigheterna är gamla och släpper in ljuden från gatan. Hos Ove Kerygman hörs bussarna tydligt genom tvåglasfönstren. Han tror inte att ett öppnande av gränden skulle förbättra trafikläget i centrum:
- I rusningstid skulle det bli kö härifrån och ned till Kungsgatan. Redan i dag kan det stå bussar längs hela gränden när det är rött ljus vid Islandsbron.
- Dessutom är det många handikappade och barn som korsar gatan. På morgnarna är det fullt med cyklister, som ska till jobbet på sjukhuset, konstaterar Ove Kerygman.
Prinshuset på andra sidan gatan har försetts med bullerdämpande fönster. Torsten Pettersson bor på nedre botten.

Luften, inte bullret, oroar honom, om bilarna släpps fram:
- Redan nu ligger det sot mellan fönstren varje gång vi putsar. Öppnas gatan för bilar så lär vi få ännu längre köer med stillastående trafik här utanför, säger han.
De boende påpekar att en jämn ström av personbilar redan nu smiter fram via gränden, fast de inte får. En vardagseftermiddag kan UNT på en kvart räkna till ett tiotal bilar på bussgatan.
Löftet om öppnandet är i linje med de borgerligas uppfattning att trafik, miljö och framkomlighet mår bäst av beslut som underlättar, inte försvårar, för bilarna att komma fram. Efter valsegern startade kommunledningen en utredning med sikte på en "systemlösning" för Bäverns gränd.

Den gav dock knappast det stöd för ett öppnande som de borgerliga hoppats. Tvärtom pekar kommunens trafikexperter på att öppnandet är en komplicerad åtgärd som riskerar att förvärra trängseln, hindra kollektivtrafiken och försämra luften i centrum. Utsläppen skulle minska rejält på Östra Ågatan när köerna kortas, men i gengäld öka i Bäverns gränd. Nettoeffekten blir sämre för miljön, enligt rapporten.
Utredningen lyfter i stället fram planerna på en ny bro över Fyrisån, i Kungsängsesplanadens förlängning, som ett alternativ. Den lösningen kan bidra till en hygglig kompromiss mellan olika önskemål, enligt utredningen, förutsatt att Bäverns gränd bara trafikeras av bussar och taxi.

Kommunalrådet Cecilia Forss tvivlar för sin del på att framkomligheten skulle försämras av att bilarna släpps fram längs en sträcka på drygt 100 meter:
- Jag har svårt att tro att fler vill köra in till centrum bara för att Bäverns gränd öppnas. I stället förkortas reslängden med 600 meter för dem som ska över bron. Jag ser det som en positiv förändring.
De borgerliga har ännu inte bestämt om gatan ska hållas öppen för all trafik dygnet runt, eller enbart dagtid. När öppnandet kan genomföras är också osäkert.
- Beslutet kommer säkert att överklagas, konstaterar Cecilia Forss.
En särskild miljökonsekvensbeskrivning väntas bli färdig inom ett par månader. Därefter kan planarbetet fortsätta.
FAKTA BÄVERNS GRÄND

Lång tvist om kort gatustump
Den korta östliga sträckan av Bäverns gränd har varit föremål för ovanligt het debatt genom åren. Redan i början av 60-talet fanns planer på att bredda gränden för att släppa fram trafiken och skapa en förbindelse mellan Kungsgatan och Islandsbron. Frågan blev ett tvisteämne under flera år och med skiftande politiska majoriteter. Vid slutet av 70-talet tycktes partierna eniga om att inte förändra grändkaraktären eller riva bostadshusen, bland annat det anrika Prinshuset från 1830-talet. Men drygt tio år senare väcktes frågan om breddning och Prinshusets framtid på nytt till liv.

1994
Kommunstyrelsen utreder flytt av Prinshuset från gatumarken och breddning av gränden. En nybildad aktionsgrupp kräver att huset får stanna på sin plats och gränden inte breddas.

1997
Med röstsiffrorna 8 -7 beslutar kommunstyrelsen om flytt av Prinshuset och breddning av gränden. Med lika knapp marginal fastställs beslutet av fullmäktige.

1998
Prinshuset flyttas tio meter västerut och sju meter mot norr.
1999
De första stadsbussarna rullar genom den breddade gränden.

2005
Ett utkast till ny trafikplan föreslår att gränden öppnas för dubbelriktad trafik.

2006
I valrörelsen lovar de borgerliga att öppna Bäverns gränd för allmän trafik, i syfte att förbättra framkomligheten. Övrig partier är motståndare till planerna.

2007
En kommunal utredning pekar på att framkomlighet och miljö försämras i stadskärnan, om Bäverns gränd öppnas. I stället anges en ny bro söderut över Fyrisån som ett alternativ.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om