Omhändertagen pojke får inte träffa syskonen

Under ett års tid har den tvångsplacerade sexårige Uppsalapojken inte fått träffa sina äldre syskon. Detta trots att han är omhändertagen på grund av moderns bristande omsorg och trots att placerade unga har rätt enligt lag att träffa sin anhöriga.

Uppsala2007-04-12 00:01
Det var våren 2005 som pojken efter en längre tids utredningar omhändertogs av socialtjänsten enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. Bakgrunden var att modern inte ansågs sköta omvårdnaden på ett tillfredsställande sätt.
Ytterligare två minderåriga syskon blev också LVU-placerade.

En äldre bror som hunnit fylla 18 och en äldre syster blev däremot inte omhändertagna. Systern är i dag 18 år och bor på egen hand. Två år efter omhändertagandet är hon mycket bekymrad över situationen.
- Första tiden var det ganska bra. Mina småsyskon bodde tillsammans och vi syskon träffades ofta. Men sedan splittrades mina småsyskon till olika familjehem och vi har inte kunnat träffa dem alls på det sätt som vi skulle ha velat. Min lillebror har jag inte sett på ett år nu, berättar hon.

Det har även varit problem för de vuxna syskonen att få telefonkontakt med sexåringen.
- Min storebror ringde till familjehemmet där min yngsta bror bor. Då frågade de om han hade tillstånd att ringa. Det här är ju helt sjukt. Vi två har aldrig gjort något fel, vi har ju bara varit barn i familjen, säger den 18-åriga systern.
Enligt socialtjänstlagen har barnet i ett LVU-ärende rätt att ta emot samtal och besök ?i den utsträckning som lämpligen kan ske?. Olof Hülphers är jurist vid Barnens rätt i samhället, Bris. Han tycker att det låter märkligt att syskonen inte fått ses på ett år.
- I en inledande fas efter ett sådant här beslut kan det vara så att man avskärmar den som omhändertagits från övriga familjen. Men sedan brukar man successivt låta kontakten öka. Ett år utan kontakt låter ganska långt, säger han.
Är det föräldrarnas roll som har lett till omhändertagandet tycker inte Olof Hülphers att det borde finnas något hinder mot att låta syskonen träffas.
- Där ligger ett ansvar hos de socialsekreterare som håller i ärendet att se till att syskonen får träffas, säger han.
Catharina Molin, enhetschef vid socialtjänsten i Gottsunda, vill inte kommentera det enskilda ärendet men säger att det kan stämma att det har gått så långt som ett år sedan pojken träffade sina syskon senast.
- Men det är väldigt ovanligt att det blir så sällan. Det kan bli så av olika skäl, men det är absolut inte det vanliga. Tvärtom ser vi det som viktigt för syskon att få träffas och att familjer hålls ihop så mycket som möjligt, hävdar hon.
Catharina Molin uppger att det i regel är familjehemmen själva som ser till att syskon träffas.
- Det är en del av vårt uppdrag till dem. Men om det har gått så här lång tid får vi ju se till att ordna så att syskonen får ses, säger hon.
FAKTA
LVU, lag med särskilda bestämmelser om vård av unga
Vård ska beslutas om det på grund av fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas. Den intagne har rätt att ta emot telefonsamtal, ta emot besök samt vistas utanför hemmet i den utsträckning som lämpligen kan ske.

Källa: Svensk författningssamling
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om