Omöjligt hitta folk i it-branschen

It-branschen i Uppsala har tillväxtproblem, trots bättre marknad än någonsin. Företagen tvingas tacka nej till jobb då det inte går att rekrytera den kompetens som behövs. En förklaring kan vara sämre rörlighet när lågkonjunkturen närmar sig.

Spännande jobb.Med spännande uppdrag kan man locka folk till företaget, säger Mats Östlund, Consoden.

Spännande jobb.Med spännande uppdrag kan man locka folk till företaget, säger Mats Östlund, Consoden.

Foto: Annika af Klercker

Uppsala2008-04-09 00:01
It-konsulter med cirka fem års erfarenhet, kunniga i programmeringsspråken Java och .net, efterfrågas av så gott som alla it-företag i Uppsala. Problemet är att de är lika sällsynta som is i Sahara.

Kompetensbristen i branschen är inget nytt fenomen. I spåren av it-kraschen 2000-2001 var det få som sökte sig till högskoleutbildningar med it-inriktning. Det är heller ingen nyhet att kunskaper i program- och systemutveckling har ett kort bästföredatum. De som utbildat sig för några år sedan är inte så attraktiva på marknaden i dag.
- En konsult måste vara självgående från början och det är väldigt smala rekryteringar som görs. För vår del söker vi folk som kan modellbaserad utveckling, säger Mats Östlund, vd för Consoden.

Uppsalaföretaget Consoden, grundat 1997, började växa 2001 då det gick lätt att hitta folk. Sedan har det gått allt trögare, även om man nu är 18 anställda på företaget.
- I höstas tecknade vi ett ramavtal med Försvarets materielverk och behövde rekrytera tre personer. Hittills har vi lyckats få tag på två, säger Mats Östlund.
Han berättar om oortodoxa metoder, som att ragga personal på centralstationen i Uppsala.
- Det är ju ett faktum att många pendlar till jobb i Stockholm. Vi hade en kampanj där vi berättade om oss själva.
- Jag tror det handlar om flera saker när man väljer arbetsplats. Lön är en sak, men viktigast är ändå att jobba med attraktiva produkter och duktiga kolleger, att man utvecklas. Och Uppsala är en väldigt spännande marknad just nu, säger Mats Östlund.

Varför har det då blivit ännu svårare att rekrytera de senaste åren? Ett exempel: Datakonsultföretaget Jaybis i Uppsala annonserade ut en tjänst våren 2007 och fick 40 svar. Nyligen körde man samma annons i repris. Och fick fyra svar.
- Det har blivit väldigt svårt. En sorglig konsekvens är att vi måste tacka nej till kunder, att företaget inte kan växa, säger vd Torbjörn Berglund.
Jaybis söker cirka tio personer just nu, men resultatet är magert. Torbjörn Berglund har en teori om vad trögheten kan bero på.
- Jag tror att många känner att en sämre konjunktur närmar sig. Då sitter man kvar på sitt jobb, vill inte vara sist in om det händer något.
Han söker mest utvecklare, .net ("dot net" heter språket) och java. Detsamma gör Ola Diös, vd för Phosworks, som vuxit starkt den senaste tiden, upp till 30 anställda.
- Vi har tre tjänster ute nu och letar efter hemvändare från Stockholm. Men det gör ju många, konkurrensen är hård, säger han.

För Phosworks är inte universitetsutbildning ett oavvisligt krav. Hälften av företagets anställda har ingen formell examen.
- Som jag ser det är det lika viktigt att man brinner för det man gör, att man utvecklas själv och inte fastnar för länge i projekt, låter utvecklingen springa i väg.
Exempel på andra it-företag i Uppsala som är ute och söker folk är Sogeti (sju personer), CC Systems (sex) och IAR Systems (fem). Prevas söker två nya medarbetare i Uppsala och 17 (!) i Stockholm. Många andra bolag söker någon eller några att nyanställa.
Av de företrädare för it-branschen som UNT varit i kontakt med säger samtliga att det går åt mycket tid till att hitta folk. När inte annonserna fungerar söker sig några till rekryteringsföretag. Men det är dyra och svåra tjänster att köpa för de hårt specialiserade företagen.

Arbetsförmedlingen är visserligen gratis, men ger inte den utdelning man vill ha.
- De ansökningar vi får därifrån har för låg kvalitet, säger Torbjörn Berglund.
Dystert, alltså. Inte heller är det så att Stockholm tar alla programmerare.
- Kompetensbristen finns i Uppsala, i Stockholm och i hela landet, säger Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör för It- och telekomföretagen.
FAKTA
It-branschen i Uppsala

I Uppsala kommun fanns 2006 305 aktiebolag registrerade. Antalet anställda uppgick till 1 130 personer. Omsättningen var drygt 1,5 miljarder kronor och den sammanlagda vinsten 66 miljoner kronor.
Konsultbolagen står för ungefär två tredjedelar av både anställda och omsättning.

Källa: Uppsala kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om