Omstridda byggplaner tar ny fart - Salamandrar skyddas

De omstridda byggplanerna i Gränby backe i Uppsala kan genomföras, samtidigt som framtiden säkras för den hotade vattensalamandern. Den slutsatsen dras i en ny expertrapport.

Uppsala2005-10-14 00:00
Genom att restaurera en befintlig damm i området och anlägga tre eller fyra nya vattensamlingar kan den större vattensalamandern fås att flytta bort från den planerade bebyggelsen. På så sätt kan planerna på över 200 nya bostäder förverkligas, samtidigt som djurartens situation tryggas tillfredsställande, enligt ekologen Jan Malmgren, expert på större vattensalamander, i en rapport på uppdrag av Uppsala kommun.
Mycket talar därmed för att byggplanerna, som tidigare väckt skarpa protester, tar ny fart och hamnar på byggnadsnämndens bord före årsskiftet. Närmast väntar i så fall ett beslut om utställning av det senaste förslaget till detaljplan.

Förekomsten av större vattensalamander satte stopp för de omfattande byggplanerna i området för ett par år sedan. Då förbereddes för upp till 500 nya lägenheter i flera fastigheter, bland annat ett niovåningshus vid Marknadsgatan. Salamandern skyddas bland annat av EU:s art- och habitatdirektiv och länsstyrelsen konstaterade att dess existens i området måste tryggas innan klartecken kan ges för byggplanerna. Inventeringar har pekat på att 20-30 individer av salamandern finns i Gränby backe.

Boende i området och naturvänner protesterade innan dess mot byggplanerna och pekade bland annat på behovet av grönområden i de östra stadsdelarna. Förlaget bantades efter hand och minskades slutligen till hälften av ursprungsidén, till bostadsbolagens förtret. Den höga efterfrågan på bostäder i Uppsala gör området attraktivt.

För att trygga salamanderns framtid måste åtgärder ske innan grävmaskinerna börjar schakta för nya hus, enligt Jan Malmgrens rapport. Redan i höst—vinter bör arbetet starta med restaurering och nyanläggning av dammar. Tidigt nästa sommar bör odlingslotterna på platsen flyttas norrut. På så vis kan djuren förmås att flytta bort från den framtida byggplatsen, till mer skyddade delar i området.
Väljer kommunen och exploatörerna att bygga utan några skyddsåtgärder kan det innebära ett direkt brott mot intentionerna i Artskyddsförordningen, påpekar rapporten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om