Ont i huvudet? - Räcker inte!
Ingen sjukskrivning för migrän, däremot upp till två månader för tinnitus och stroke. I måndags sjösattes socialstyrelsens nya riktlinjer för sjukskrivningar.
Foto:
Det har tidigare inte funnits några centrala råd för hur länge man ska vara sjukskriven för en viss åkomma.
Sjukskrivningstiden för en och samma diagnos har därför varierat kraftigt.
Jan Stålhammar är läkare vid Eriksbergs vårdcentral i Uppsala. Han tycker att riktlinjerna är bra, ett stöd för hur man ser på sjukskrivningar. Jan Stålhammar berättar bland annat om ett teoretiskt testfall där sjukskrivningstiden för diagnosen "ont i ryggen" skiljde fem sex gånger mellan olika läkare. Det är inte bra, varken för patienter eller sjukvården, menar Jan Stålhammar.
- Men det stora problemet blir att ta fram riktlinjer för psykiska sjukdomar. Det finns skäl till varför dessa riktlinjer skjutits upp, det är svårt att nå samförstånd, säger Jan Stålhammar.
Stefan Carlsson är läkare vid Tierps vårdcentrum. Han anser att det i vissa fall kan vara bra med Socialstyrelsens riktlinjer. Men det kan också skapa onödigt merarbete.
- Har man jobbat 15-20 år på samma ställe kan man patienterna väldigt bra. Att då tvingas motivera för Försäkringskassans handläggare varför jag anser att en patient ska vara sjukskriven längre känns inte så bra. Försäkringskassans förståelse för oss läkare borde vara större, säger Stefan Carlsson.
Längre fram i vår presenteras Socialstyrelsens rekommendationer för sjukskrivningstider när det gäller depressioner, ångest och stressrelaterade tillstånd.
Läs mer om Socialsstyrelsens rekommendation vid sjukskrivning.
Gör så här:
Klicka på länken.
Gå sedan till:
Öppna arbetsverktyget för sjukskrivning
Välj diagnos i listan.
Gör så här:
Klicka på länken.
Gå sedan till:
Öppna arbetsverktyget för sjukskrivning
Välj diagnos i listan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!