Operation bäst mot fetma

För mycket feta personer är en fetmaoperation på lång sikt överlägsen andra behandlingar både när det gäller att sänka vikten och att förebygga diabetes och flera andra sjukdomar.

Uppsala2004-12-23 00:00
Det visar nya resultat från den unika svenska SOS-studien som i dag, torsdag, publiceras i den ledande medicintidskriften New England Journal of Medicine.
"Vår studie talar för att fetmakirurgi är ett gynnsamt alternativ vid behandlingen av kraftig fetma", skriver forskarna.

Följts under tio år
Studien omfattar mer än 4 000 patienter från hela landet, varav drygt 1 700 följts under så lång tid som upp till tio år. I utgångsläget var alla så feta att de låg i högriskzonen för diabetes, högt blodtryck och en rad andra sjukdomar.
Av patienterna behandlades hälften med någon form av fetmaoperation och hälften med kost- och livsstilsråd eller någon annan icke-kirurgisk behandling.
Både på ett par års och på tio års sikt visade sig den kirurgiska behandlingen i en rad avseenden vara överlägsen annan behandling av svår fetma.
För patienter som genomgick en fetmaoperation hade kroppsvikten, som i utgångs­läget varit i genomsnitt nästan 120 kilo, efter två år sjunkit med nästan en fjärdedel. Efter tio år var den fortfarande drygt 16 procent lägre än före operationen. Allra mest sjönk vikten för dem som opererats med så kallad gastrit bypass, den operationsmetod som i dag används vid bland annat Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Sjukdomsrisker minskade
För patienterna i kontrollgruppen sjönk vikten bara under de första månaderna. Sedan steg den på nytt och efter både två år och tio år vägde de flesta av patienterna som fått konventionell behandling något mer än vad de gjort i utgångsläget.
Det var inte bara vikten som påverkades gynnsamt efter fetmaoperationen. Med viktnedgången sjönk också risken för att insjukna i diabetes och för att utveckla högt blodtryck och vissa blodfettrubbningar. För dem som i utgångsläget redan hade sådana sjukdomar ökade efter fetmaoperationen omvänt chansen att tillfriskna från dem.

Mer fysiskt aktiva
En jämförelse mellan de båda grupperna visar också att fetmaoperationen inte blev en ersättning för att genomföra livsstilsförändringar i form av minskat matintag och ökad motion för att gå ner i vikt. Både på två och tio års sikt åt patienterna som opererats i genomsnitt mindre och var fysiskt mer aktiva än patienterna som behandlats med bland annat just sådana livsstilsråd.
En ännu obesvarad huvudfråga i SOS-studien är i vilken mån en fetmaoperation och åtföljande viktnedgång också sänker risken för att dö i förtid. Inom ett par år beräknas studien ha svaret även på den frågan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om