Opererade klarar sig bättre
Att operera bort prostatacancerkörteln förbättrar på tio års sikt överlevnaden för män med tidigt upptäckt prostatacancer. Det visar nya resultat från en unik nordisk studie, som i dag torsdag publiceras i den ledande medicintidskriften New England Journal of Medicine.
Hon är en av de ansvariga för studien, som omfattar nära 700 män med tidigt upptäckt prostatacancer vid 14 sjukhus i Sverige, Finland och Island.
Eftersom tumören vid tidig prostatacancer ännu inte visar några tecken på att ha spridits utanför prostatakörteln finns fortfarande chansen att bota den med en operation. Värdet av den sortens operation har dock länge varit omtvistat.
Risk för impotens
—Eftersom sådana tumörer ofta utvecklas mycket långsamt är det inte alls säkert att de kommer att leda till döden eller ens ge påtagliga besvär innan mannen avlider av någon annan orsak. Däremot vet vi att själva operationen är förknippad med en stor risk för impotens och att de kan läcka urin efter den, säger Anna Bill-Axelson.
Med slumpens hjälp delades männen in i två grupper. I den ena har de fått prostatakörteln bortopererad. I den andra har de bara följts med regelbundna kontroller och fått behandling först om de börjat få påtagliga besvär av sin cancersjukdom.
För tre år sedan, efter det att männen följts under i medeltal drygt sex år, kunde forskarna rapportera att dödligheten i prostatacancer var klart lägre bland dem som opererats. Men då sågs ännu ingen skillnad i dödligheten totalt sett mellan de båda grupperna.
I dag, tre år senare, kan forskarna även rapportera att dödligheten totalt sett varit lägre bland dem som opererats än bland dem som enbart följts med kontroller och vid behov fått behandling.
Måttlig vinst
83 av de 347 männen som opererats hade avlidit, i 30 fall till följd av prostatacancer. Av de 348 männen som enbart följts med kontroller dog under samma tid 106, varav 50 i prostatacancer.
—I siffror innebär detta en måttlig, men klar överlevnadsvinst med fem procentenheter för männen i gruppen som opererats. Samtidigt är det värt att notera att majoriteten av männen, oavsett om de opererats eller inte, fortfarande är i livet tio år efter att ha fått sin diagnos, säger Anna Bill-Axelson.
En analys av överlevnaden i olika grupper visar att det så gott som uteslutande var bland dem som var yngre än 65 år när de fick sin diagnos som operationen ledde till sänkt dödligheten i prostatacancer. Bland dem som var äldre än 65 år när prostatacancern upptäcktes var dödligheten i sjukdomen i stort sett densamma i båda grupperna under de tio åren.
—Orsaken till dessa skillnader mellan olika åldersgrupper måste undersökas närmare. Vi har ännu inte har någon bra förklaring till vad den kan bero på, säger Anna Bill-Axelson.
Växande tumörer
Även bland majoriteten av män som överlevt fanns påtagliga skillnader mellan de båda grupperna. Att tumören vuxit lokalt eller spridit sig i kroppen var betydligt vanligare bland dem som enbart följdes med kontroller än bland dem som opererats. Behovet av symptomlindrande behandling med hormoner eller strålning var också lägre i operationsgruppen.
—Därför kan vi förvänta oss att operationen efter ytterligare tids uppföljning kommer att visa sig ge ytterligare sänkt dödlighet i prostatacancer, säger Anna Bill-Axelson.
Samtidigt framhåller hon att den nya studien inte ger något enkelt svar på frågan om hur män med tidigt upptäckt prostatacancer bör behandlas.
—Jag anser att det måste vara väldigt mycket upp till patienten att avgöra om han ska opereras eller inte. Enligt min mening är det dock tveksamt om män med en förväntad återstående livslängd som understiger tio år har någon nytta av operationen, säger Anna Bill-Axelson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!