Lagad, nedkyld och uppvärmd i vagn på väg ut till patienterna enligt cook-and-chill-metoden, eller lagad och transporterad varm ut till patienterna är de alternativ som finns.
Thord Hägg, förvaltningsdirektör vid Landstingsservice har i en intervju i UNT 7 mars sagt att maten ska tillagas enligt cook-and-chill-metoden inledningsvis, men att det inte tagits något beslut om hur det ska ske på längre sikt. I en insändare 12 mars upprepar han inte att kallmatstillagning ska ske inledningsvis, men framhåller att båda metoderna har fördelar och att val av metod ska ske längre fram.
I beslutet från november 2013 står det att ett ”flexibelt tillagningskök” som kan anpassas antingen till produktion av mat som kyls och sedan återuppvärms när den körs ut till patienterna, eller produktion av mat som körs ut varm direkt till patienterna, är vad som ska byggas. I samma beslut står det också att Landstingsservice ska "återkomma i kvartal 3 2014 för återkoppling om tidsplanen följs".
Det är en beslutssats som enligt Johnny Svahn (S), ledamot i produktionsstyrelsen, innebär att typ av produktionsmetod senast i september ska bestämmas av produktionsstyrelsen:
– I oppositionen har vi gemensamt förordat varmmatsproduktion, och vi ville att det skulle byggas flera mindre kök i de nya byggnaderna för att transporter av varm mat skulle underlättas. Så skedde inte i Psykiatrins hus tyvärr, och finns inte heller med i planerna för J-huset i områdets sydöstra hörn. Men varm mat är fortfarande det vi helst ser, säger Johnny Svahn.
För Miljöpartiet har frågan om patientmaten hela tiden varit väldigt viktig, och Annika Forssell, även hon ledamot i produktionsstyrelsen, har hela tiden framhållit det som den bästa lösningen för patienterna:
– Hägg skriver insändaren som om det vore en sanning att det inte går att distribuera varm mat inom föreskriven tid till alla patienter, och att enbart kallmatsproduktion ger möjlighet till delaktighet från andra personalgrupper. Så är det naturligtvis inte. Det första är en organisationsfråga, och samspel med personal och patienter är precis lika möjligt att ha oavsett produktionsmetod, säger Annika Forssell.
Lina Nordquist (FP), är ordförande i produktionsstyrelsen:
– En referensgrupp med personal, och troligen också patienter kommer att tillsättas som i samarbete med Landstingsservice mat-controller ska lämna ett förslag till styrelsen om vilken produktionsmetod som ska införas. Jag vill gärna ha förslaget färdigt att besluta om senast i oktober, säger Lina Nordquist.