– Vi hoppas nå föräldrarna via barnen, och att de som kommer hit blir lite klokare, säger Elisabeth Samuelsson, produktionschef på Uppsala brandförsvar.
Det hon vill att besökarna får med sig är att det ska finnas brandvarnare, brandsläckare och brandfilt hemma. Dessutom hoppas man locka fler att bli deltidsbrandmän.
Köket är den plats i hemmet där det oftast börjar brinna, berättar Elisabeth Samuelsson. Torrkokning på spisen är den vanligaste orsaken.
Hur det kan gå till visar några av brandmännen på planen framför brandstationen. Med hjälp av en gaslåga får de olja i en kastrull att börja brinna.
Brandmannen Jens Andersson frågar dem som kommit för att titta vad man ska göra för att släcka branden.
– Lägga på locket, säger en av besökarna.
Det är ett svar som får godkänt. Men för att visa hur illa det kan gå häller en av brandmännen vatten på kastrullen där det brinner. Och det som från början var en ganska liten eld slår upp som en stor eldsflamma.
De som vill kan också få pröva en brandsläckare i skarpt läge på brinnande gas som bubblar upp ur ett vattenfyllt kar.
– Det var roligt, säger Tove Grütz, 6 år, efter att ha släckt branden med en kolsyresläckare.
Inne i en av hallarna i brandstationen kan de som vill också testa att spruta prick med en riktig brandstation.
– Det är kanske halva trycket mot normalt, säger brandmannen Thilo Djurfeldt som hjälper de barn som vill pröva.
Allt får man dock inte pröva på brandstationen. Några av bilarna som står klara för utryckning har spärrats av med plastband, för att de snabbare ska kunna komma i väg vid ett larm. Och brandmansstången är också i en del av brandstatikonen dit besökarna inte får komma.
– Det är skaderisk om vi skulle låta folk testa stången, säger Elisabeth Samuelsson.