Ordnar gemensamt luciatåg

Sedan terminsstarten huserar Heidenstamsskolans och Brantingsskolans högstadieelever under samma tak när Heidenstamsskolans lokaler renoveras. Nu ordnar eleverna från de båda skolorna ett gemensamt luciatåg.

Repetitionerna inför årets luciatåg pågår för fullt under musiklärare Björn Häggmarks ledning.

Repetitionerna inför årets luciatåg pågår för fullt under musiklärare Björn Häggmarks ledning.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2009-12-06 17:59
- Tänk vilket tråkigt luciatåg det blivit om inte de var här, vi hade varit så få då, säger Alexsandra Hellbom, 15 år, om eleverna från Heidenstamsskolan.

I början av året meddelade kommunen att Brantingsskolan var en av de skolor som skulle läggas ner för att spara pengar. Men efter mycket protester gav politikerna med sig, åtminstone tillfälligt. Beslutet är nu skjutet på framtiden. Tills vidare samsas eleverna i Brantingsskolan med eleverna från Heidenstamsskolan.
- Nu fungerar vi som två organisationer i en. En samorganisation, säger tillförordnade rektorn Hillevi Rangström.

De negativa gruppbildningarna som skolan ansträngt sig för att undvika lyser också med sin frånvaro.
- I början tittade man lite konstigt på dem, precis som när det kommer nya sjundeklassare. Man visste inte vilka de var. Men det gick över ganska snabbt, nu skulle det bli tomt om de försvann, säger eleven Märta Folkeson som gått i Brantingsskolan även tidigare.
- Det är skönt att gå här. Det är större här, och vi har lärt känna en massa nya människor, säger Andrea Ivis från Heidenstamsskolan.

Under sommarlovet arbetade skolan intensivt för att allt organisatoriskt skulle bli klart. Vid terminsstarten skulle lärarna kunna ägna eleverna hundra procents uppmärksamhet och slippa krångel med praktiska saker.
- Det är klart, det har varit lite problem med schemaläggning, det är inte så lätt att slå ihop två organisationer till en. Men det är positiv stämning här i dag, säger Berit Edward, tillförordnad rektor.

Precis som lärarna tar hon oftast en omväg genom skolan när hon ska gå någonstans, allt för att befinna sig så mycket som möjligt ute bland eleverna.
- Varje gång pratar man ju med åtminstone någon elev, och en sådan liten sak, att alla lärare gör på det sättet, bidrar till en god stämning och att eleverna känner sig mer sedda, förklarar hon.
- För några år sedan hade vi problem med bråk mellan svenska elever och invandrarelever. Då införde vi ett elevarbete som kallas Stop it, som var effektivt. I dag har vi inga problem med sådant. Det gav ju en trygghet, vi visste att vi skulle klara av eventuella problem som kunde uppstå med grupperingar till exempel, säger läraren Mats Lindqvist.

Nu ordnar skolorna ett luciatåg, med elever från båda grupperna. På lunchrasten träffas ett tjugotal tjejer för att öva en extra gång med musiklärare Björn Häggmark.
- Här märks plötsligt inte skoltillhörighet eller andra grupperingar, allt smälter ihop till att vi gör något bra tillsammans. Det är viktigt för känslan att vara en skola, säger Björn Häggmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om