Ordningsbetyg upp till rektor
Vissa elever får skriftliga omdömen i ordning och uppförande i höst, medan andra blir utan. Flera skolor i Uppsala avvaktar med att införa omdömena sedan skolinspektionen slagit fast att det är rektorerna och inte politikerna som ska ta beslutet.
- Vi bidar vår tid och ser vad som händer. Kanske kommer krav på omdömen från regeringen inom ramen för den nya skollagen, säger Lisa Wolf, rektor vid Eriksbergsskolan.
Till dess tar skolan upp frågor om ordning och uppförande under utvecklingssamtalen.
- Jag tycker det är en god kompromiss. Vi kommer lika långt den vägen och det man säger skrivs ned. Jag vill ha mer klara regler innan vi börjar med skriftliga omdömen. Det är vi överens med de fackliga organisationerna om, säger Lisa Wolf.
Elisabeth Viksten Eriksson, rektor vid Gottsundaskolan ser ingen anledning att skynda på ett beslut om att införa omdömen.
- Jag tycker det är viktigare för oss att arbeta mot mobbning och för att öka vår föräldramedverkan och förståelsen elever emellan. Vi har barn som kommer från mycket spridda förhållanden och diskuterar ständigt den sociala utvecklingen. Vi kommer inte att gå före i den här frågan, säger hon.
Vaksalaskolan går mot strömmen. Där får eleverna skriftliga omdömen sedan flera år.
- Det talar om hur elevens sociala kompetens är i skolan. Det är inte i form av ett betyg utan en beskrivning av hur elevens sociala samspel fungerar. Vi anser omdömena är bra och fortsätter att utveckla dem, säger rektor Christer Jones.
Valsätraskolan har ett eget dialogbaserat system som skolans rektor vill fortsätta med. Vid andra skolor har rektorerna inte hunnit sätta sig in i frågan eller som i Ärentunaskolans fall - inte tagit ställning. Politikerna har dock inte helt gett upp hoppet om att införa någon form av omdömen vid Uppsalas skolor.
- Jag vet inte riktigt hur vi ska gå vidare. Först ska vi dubbelkolla om vår tolkning av skollagen är fel. Det vi vill erbjuda föräldrarna ska vara juridiskt hållbart, och Skolinspektionens beslut är bara ett påpekande, säger Barn- och ungdomsnämndens ordförande Cecilia Forss (M).
Som det ser ut nu så kan olika skolor komma att införa olika rutiner. Är det bra?
- Mycket är olika från skola till skola. Rektorerna har stor makt på många områden som vi inte kan styra över. Omdömen i ordning och uppförande utgör bara en mindre del, så det betyder inte så mycket.
Varför är det då angeläget?
- Vi tycker det är viktigt att föräldrar får reda på hur deras barn fungerar ordningsmässigt, om de har pennor och böcker med sig och kommer i tid till lektionerna. Gör man inte det så går det inte så bra i skolan, säger Cecilia Forss.
Bengt Sandblad (S), andre vice ordförande i nämnden tycker att det är bra om det inte blir några omdömen alls.
- Det är helt galet. Sådana här frågor diskuteras i utvecklingssamtalen i dialog med elever och föräldrar. Att komma med ett omdöme när terminen är slut är meningslöst - problem ska tas upp när de händer. Vi i oppositionen har varit emot förslaget från början, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!