Hugos Kaffe pÄ SvartbÀcksgatan drevs i 14 Är av samma Àgare innan det i somras togs över av nya entreprenörer. Kaféet profilerade sig med rÀttvisemÀrkta produkter och solidaritet med utsatta. Men nÀr UNT har talat med tidigare anstÀllda stÄr det klart att för dem gÀllde inte flera grundlÀggande rÀttigheter i arbetslivet.
NÀr de skulle fÄ lön fick de sjÀlva skriva sina lönespecifikationer, och sedan hÀmta lönen i kontanter ur kassan. Om pengarna inte rÀckte till de anstÀllda fick de diskutera: Vem hade mest utgifter just den hÀr veckan? Vem kunde ta lite mindre?
Som regel arbetade de en och en pÄ kaféet med ansvar för all verksamhet. Kaféet skulle stÀnga klockan Ätta pÄ kvÀllen, men de anstÀllda hade blivit instruerade att hÄlla öppet om det kom kunder. En arbetsdag kunde dÄ bli lÄng, och efter stÀngning vÀntade stÀdning. MÄnga gÄnger fanns inte tid för matpaus.
IngÄngslönen lÄg pÄ 71 kronor i timmen. Det fanns inga anstÀllningskontrakt skrivna. Ingen semesterersÀttning betalades ut. Inte heller ersÀttning för obekvÀm arbetstid.
I vÄras gick anstÀllda pÄ Hugos kafé ihop och skrev ett brev till Àgaren.
ââVi ville fĂ„ en förbĂ€ttring. Vi tyckte att det var trevligt att jobba dĂ€r men ville att vi inte skulle vara sĂ„ underbemannade och fĂ„ en mer ordentlig schemalĂ€ggning, sĂ€ger en av dem.
Ingen av de anstÀllda var medlem i nÄgot fackförbund. De vÀnde sig till SAC-Syndikalisterna som följde med pÄ möten med Àgaren. I somras fick de anstÀllda veta att Àgaren skulle upphöra med sitt kafé, och de blev uppsagda. Efter att facket förhandlat fick de en uppsÀgningstid och semesterersÀttning utbetalad retroaktivt, en del av dem för flera Är tillbaka.
I flera fall var de anstÀllda UNT talat med under 20 nÀr de började jobba pÄ kaféet. De hade inte koll pÄ alla sina rÀttigheter, men sÀger att de visste att i kafébranschen var det vanligt med dÄliga arbetsvillkor.
ââ Jag fick höra att vi hade gett oss in i det hĂ€r med öppna ögon, och att jag skulle förstĂ„ att reglerna inte fungerar i praktiken. Jag skulle tycka att de var en utmaning att se hur mycket man klarar av. Men hur kan det vara en utmaning att jobba utan semesterlön? undrar en tidigare anstĂ€lld.
Kaféet var inte heller ett stÀlle vilket som helst.
ââDet hade en unik personlighet som inget annat stĂ€lle i Uppsala. Det blev som en Hugofamilj i personalen och med en del kunder, sĂ€ger en annan.
Olle Hedstrand drev Hugos pÄ SvartbÀcksgatan fram till i somras. Nu har han enbart Hugos i Vasaparken. De anstÀlldas krav var rimliga, tycker han, men menar att det inte fungerar pÄ hans kafé. I stÀllet för anstÀllningskontrakt, fastlagt schema och ob-ersÀttning fick de anstÀllda stor frihet.
ââJag vill inte att nĂ„gon ska kĂ€nna sig utnyttjad, men de ska förstĂ„ sammanhanget. Inte reagera som en kommunalanstĂ€lld som hĂ€nger upp skylten nĂ€r det Ă€r rast. Om man vill vara en kafĂ©anstĂ€lld i vanlig bemĂ€rkelse har man inte sökt sig till Hugos.
Hugos Kaffe har varit ett alternativt stÀlle, menar han, bÄde för kunder och för anstÀllda.
ââVissa dagar hade en kund inga pengar, dĂ„ kunde han ta en kaffe Ă€ndĂ„. Ibland hade jag inga pengar i kassan, dĂ„ blev det ingen lön. Ă
andra sidan kunde man ofta fÄ förskott om man ville.
Olle Hedstrand sÀger att han har haft 150 anstÀllda under Ären, men att frÄgan om semesterersÀttning inte kommit upp förut.