Oro bland Asfabs anställda
En stor del av Asfabs intäkter kommer från Uppsala kommun. Åtalet mot företagets vd kan få konsekvenser för Asfabs anställda.
Företaget har beskrivits som en framgångssaga och 2003 nominerades Asfabs vd till utmärkelsen årets företagare i Uppsala.Vd:n har drivit upp företaget från ett fåmansbolag till en av de största lokala entreprenörerna i branschen.
De påstådda oegentligheter som uppdagats har orsakat turbulens inom Asfab.
— Flera anställda har hört av sig och är oroliga över hur det ska gå med deras jobb, säger Hasse Olsson, ombudsman vid Byggnads i Uppsala.
Under de senaste två åren har Uppsala kommun betalat ut minst 42 miljoner kronor till Asfab för bland annat snöröjning och asfaltsläggning.
Hilde Klasson (s) är ordförande i gatunämnden som anlitade Asfab för tolv miljoner under 2003 och 2004. Hon tycker att gatunämnden ska avsluta samarbetet med Asfab om vd:n döms. Samtidigt framhåller hon att vd:n kan komma att frias.
— I väntan på vad domstolen kommer fram till tycker jag att företaget inte ska delta i pågående upphandlingar, säger Hilde Klasson.
Undersöka lagen
Enligt Michael Slavicek, chefsjurist vid Nämnden för offentlig upphandling, har kommunen vissa möjligheter att redan på det här stadiet stänga av Asfab från kommande upphandlingar.
— En leverantör som gjort sig skyldig till allvarligt fel i yrkesutövningen kan utestängas från upphandlingar. Jag bedömer att ett åtal av den här arten borde räcka för det, säger Michael Slavicek.
Vad gäller frågan om redan ingångna kontrakt kan upphävas vid en fällande dom säger Michael Slavicek att det beror på hur avtalen är utformade.
— Vi kommer att undersöka vad lagen säger och utifrån det besluta hur vi ska agera, säger Åsa Hedenberg, vd för Uppsalahem, en av Asfabs större kunder.
Trots anklagelserna om att landstinget lurats av vd:n för Asfab har man fortsatt att göra affärer med hans företag. Under 2004 betalade landstinget ut 113 000 kronor till Asfab.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!