Oro efter höjda hyror för skolorna

Kraftiga höjningar av lokalhyror skapar problem för Uppsala kommuns gymnasieskolor. Flera rektorer varnar för personalminskningar om nästa års budget blir verklighet.

Uppsala2011-04-18 14:50

De senaste årens renoveringar vid Celsiusskolan, Fyrisskolan och Ekebygymnasiet har orsakat kraftiga höjningar av lokalhyrorna. Höjningarna drabbar samtliga kommunala gymnasieskolor under 2012.

Inger Söderberg är en av flera skolledare som blivit varse problemet. Före ombyggnaden 2005 hade Fyrisskolan en lokalhyra på 14 miljoner. I år ligger hyran på 34 miljoner, men nästa år höjs den med ytterligare fyra. Nu undrar hon hur skolan ska klara av att finansiera verksamheten.
– Lokalhyror drabbar alltid skolorna. Vi har inget annat än lärare och läromedel att dra ner på. Det system kommunen har haft för lokalhyror fungerar inte längre.

Dagens system för hur kommunbidraget fördelas tar inte hänsyn till att renoveringar ökat skolornas hyreskostnader. I grunden är det bara ett system med internhyror, där pengarna går tillbaka in i kommunkassan, men för skolorna innebär det mindre pengar till kärnverksamheten.
– Det har blivit ett gap mellan kommunbidraget och lokalhyrans ökning, säger controllern Lars-Olof Jansson som arbetar vid kontoret för vård och bildning.

Han jämför med 2003, före renoveringen av flera gymnasieskolor, och visar hur lokalhyran ökat med 57 procent per elev. Under samma period har kommunbidraget bara ökat med 29 procent per elev.
– Eftersom hyrorna höjs generellt drabbas alla skolor. Det minskar utrymmet till den pedagogiska verksamheten.
Konsekvenserna går att se redan nu, menar han. Lärartätheten har sedan 2007 minskat från 7,9 till 7,2 lärare per 100 elever. Jämförbara städer har ett medelvärde på 8,0.
I nuläget är det främst de kommunala gymnasieskolorna som drabbas.
– Men grundskolorna har samma modell och det kommer investeringar även där i framtiden, vilket kommer leda till hyreshöjningar, säger Lars-Olof Jansson.

Mohamad Hassan (FP), ordförande i nämnden för utbildning och arbetsmarknad, hänvisar till pågående förhandlingar om nästa års budget för gymnasieskolorna. Budgeten beräknas bli klar i juni.
– Jag är väl medveten om allvaret i situationen. Vi måste ha en bättre modell som inte gör att skolan betalar en allt högre andel av budgeten till lokalerna.

Han anser att problemet bottnar i att kommunen inte på 1990-talet tog tag i renoveringsbehov på skolorna. Därför har kostnaderna blivit högre.
– Hade vi haft samma underhåll som andra hyresvärdar så hade vi inte befunnit oss i den här situationen nu.

Problemet med växande lokalhyror har diskuterats sedan ett par år tillbaka mellan tjänstemän och politiker. Lars-Olof Jansson tror att det måste skjutas till mer pengar till skolornas kommunbidrag, eller att man ändrar på dagens hyressystem.

Håkan Joas, t f rektor vid Celsiusskolan, säger att man annars tvingas ta resurser som i dag går till undervisning och lärartjänster.
– Vi försöker på olika sätt uppmärksamma politikerna på problemet. Vi ligger redan nu på en låg lärartäthet och den skulle bli katastrofalt låg om hyreshöjningarna genomförs. Frågan är om inte mer neddragningar skulle komma i konflikt med skollagen. Vi ligger under riksgenomsnittet redan.

Lars-Erik Landström, administrativ chef vid Katedralskolan, vill se en hyressättning som står i proportion till kommunbidraget.
– Vi vill att man rättar beloppen i investeringsplanen så att skolpengen räcker till.

Fakta: Gymnasiereformen

För behörighet till ett yrkesprogram på gymnasiet har det tidigare krävts godkända betyg i svenska, engelska och matematik.

Men från och med höstterminen 2011 krävs det godkända betyg i ytterligare fem ämnen. Reformen innebär även att yrkes- och högskoleförberedande program skiljs åt.

Syftet är att ge yrkesämnena mer plats på yrkesprogrammen medan kärnämnen som svenska och engelska får mindre utrymme. Det innebär att eleverna på yrkesprogrammen inte längre får grundläggande högskolebehörighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om