Oro för droger på Uppsalafestival
Årets upplaga av Uppsala reggaefestival väntas bli större än någonsin. Polis och socialtjänst oroas för att bruket av droger också ska öka. Kommunen prövar nu ett nytt grepp för att hindra droger vid evenemang.
I augusti väntas omkring 15 000 personer till Uppsala reggaefestival som pågår i två dagar på Kapområdet vid Fyrisån. Festivalen har växt stadigt och drar nu publik från stora delar av Europa.
Lugnt
Bland deltagarna får festivalen högt betyg. Ordningsmässigt har det också varit lugnt, enligt polisen. I stället är det bruket av droger, särskilt cannabis, som oroar polis och sociala myndigheter.
Förra året omhändertogs 60 personer för ringa narkotikabrott. Enligt polisen hade betydligt fler kunnat tas om hand om resurserna varit större. Enligt Magnus Hänström vid polisens gatulangningsgrupp är det uppenbart att narkotikabruket är utbrett:
— Det fanns obegränsat med arbete för oss förra året, även om det var lugnt ordningsmässigt.
Inkörsport till drogmissbruk
Monica Söderbaum, samordnare för förebyggande arbete mot droger i Uppsala kommun, krävde efter förra årets festival ett stopp för fler reggaefastivaler i Uppsala. Enligt Monica Söderbaum är risken alltför stor att den blir en inkörsport till drogmissbruk för yngre ungdomar.
Arrangörerna anser att de tar sitt ansvar för att hålla evenemanget så drogfritt som möjligt. Yared Tekeste döljer inte att narkotika förekommer:
— Det röks antagligen procentuellt något mer cannabis på festivalen än i övriga samhället, men droger är ett samhällsproblem och inte ett problem som uppkommer på grund av en festival.
Yttrandefrihet
— Vi förbjuder försäljarna att sälja krims-krams med reklam för narkotika och vi har hårdare kontroller. Vårt budskap är tydligt, vi vill få bort dem som kommer hit för att hålla på med droger.
Enligt Yared Tekeste ställer sig arrangörerna bakom reglerna i kommunens kontraktsbilaga, utom den punkt som gäller att artister ska uppmanas att inte framföra drogliberala texter.
— Hur ska vi få artisterna att skriva under på det? Det handlar också om yttrandefrihet och så länge det inte är förbjudet i svensk lag kan vi inte tvinga någon, säger Yared Tekeste.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!