Fastighetsägaren lovar bättring men har ännu inga besked om kravet på hyreshöjningar.
– På det här stadiet går det inte att säga något om vilka nivåer det rör sig om. Den frågan är kopplad till hur stora åtgärder som genomförs och där har vi förstått att det finns olika synpunkter från hyresgästerna. Men skulle man hamna på samma omfattning som Uppsalahem i Kvarngärdet så rör det sig helt klart i trakterna kring 40 procent, säger Kenneth Toreberg, ortschef vid fastighetsägaren Rikshem, tidigare under namnet Dombron.
Om ungefär två veckor räknar han med att kunna ge besked om bolagets hyresbud i den kommande förhandlingen, med anledning av renoveringen.
På tisdagskvällen deltog bolagets representanter i den lokala hyresgästföreningens möte med anledning av planerna. Stolarna i Gränbybyskolans aula fylldes snabbt av hyresgäster som nästa år kan stå inför de största renoveringar som gjorts av fastigheterna. Vid mötet fick Rikshem hård kritik för bristande information kring planerna, en brist som skapat rykten och ängslan, enligt deltagarna.
- Gränby är inget höginkomstområde, många har inte svenska som modersmål och i området finns många stora familjer. Då är det extra viktigt att man är tydlig med informationen inför en så stor renovering som planeras, sade hyresgästen Ylva Arvidsson.
Rikshem förklarade att man velat avvakta för att kunna lämna konkreta upplysningar, men medgav att strategin inte varit lyckad. Nu lovar bolaget skärpning och ska ge regelbunden information, kalla till möten och träffa varje hyresgäst minst några månader före byggstart.
Mötet gav tydliga exempel på att många boende oroas av hyreshöjningarna som följer på renoveringen. Flera befarar att standardhöjningen blir onödigt stor, med direkt effekt i plånboken. Efter mötet står bröderna Ismail och Zuheir el-Harbiti utanför skolporten. Det viktigaste för de flesta i området, säger de, är att hyreshöjningarna kommer stegvis, utspridda på lång tid, och inte som en kalldusch på en gång.
– Vår enda chans är att de sprider ut höjningen på tio, tolv år, med tre eller kanske fyra procents höjning per år. Men redan nu undrar jag vad de gör med pengarna de får in. Hos oss finns inga uteplatser eller ställen för barnen att leka, bara en rostig gunga och några slitna däck, säger Zuheir el-Harbiti, innan han går vidare i den mörka höstkvällen.
Oro för höga hyror efter renovering
Planerna på renovering av över 1 000 lägenheter i stadsdelen Gränby i Uppsala väcker oro bland hyresgästerna, som efterlyser bättre information.
Foto: Nina Leijonhufvud
FAKTA
Drygt 1 200 hyreslägenheter på ”författargatorna” i Gränby, byggda under åren 1966-1968, kommer att renoveras av fastighetsägaren Rikshem, tidigare Dombron. Bostadsbolaget planerar att renovera rörstammar, badrum, köksinredningar, fasader, tvättstugor och trapphus samt byta fönster och lägenhetsdörrar, glasa in balkongerna och installera värmeåtervinningssystem. Renoveringsarbetet kan starta tidigast före sommaren 2012, med en första etapp på 300 bostäder, och avslutas tidigast 2015.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!