Oro inför vinterns skolskjutsar

Många föräldrar med barn som åker skolskjuts oroas inför vintern. Förra året inträffade en rad olyckor i Uppsala län. Utbildning på halkbana ska i år göra bussförare bättre rustade att möta vintervägarna.

Uppsala2005-11-30 00:00
—Vi har blivit ännu tydligare gentemot förarna att säkerheten kommer i första hand. Det säger Matz Karlsson, trafikchef i Uppsalaområdet hos Swebus, som kör flest skolbarn i Uppsala län.
Bolaget har i höst påbörjat en fortbildning för förarna i länet. Under en dag ges utbildning i bland annat manöverteknik med buss på halkbana. Men det kommer att dröja innan alla 400-450 förare gått utbildningen, som påbörjats nu i november. Uppsala saknar egen halkbana och kön till närmaste bana i norra Stockholm är lång.

Flera avåkningar
Förra säsongen skedde en lång rad avåkningar och olyckor med skolskjutsar och linjebussar med skolbarn ombord. Enligt Matz Karlsson ställer bolaget i år högre krav på däckleverantörerna. Kommunala Gamla Uppsala Buss, som svarar för stadstrafiken i Uppsala, monterar däck med friktionsmönster på bussar som kör skolskjuts. Samtliga fordon i länet har enligt bolagen varit försedda med vinterdäck i tid till årets första halka.
Huruvida höjd säkerhetsnivå kommer att medföra fler inställda turer vid halt väglag vill Matz Karlsson inte spekulera i. Bussförarfacket inom Kommunal slår dock fast att inställda turer är den enda säkerhetsåtgärd som återstår i vissa lägen:
—Vid extrem halka hjälper det inte hur bra däck man än har, konstaterar Bill Ericsson från bussfacket i Uppsala.

Kritik mot väghållning
Efter olyckorna förra året kritiserades också snöröjning och sandning på många vägar. Särskilda möten har i år hållits mellan beställare, väghållare och bussentreprenörer för att förbättra dialogen.
Frågetecken finns också om rutinerna för information till skola och föräldrar efter en olycka, särskilt på landsbygden där avstånden kan vara stora mellan bostaden, föräldrarnas arbetsplats och skolan. Stephen Schad, centerns ledamot i gatu- och trafiknämnden, har föreslagit en konferens mellan alla inblandade i syfte att få rutinerna att fungera. Majoriteten i nämnden avslog förslaget och gav i stället UL i uppdrag att ordna enskilda möten mellan skola och entreprenörer.
Stephen Schad anser att en större gemensam satsning vore motiverad:
—En dialog kunde sortera bort de luckor som finns i rutinerna. Det kostar så lite och ger mycket i ökad trygghet och säkerhet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om