Oro när projekt för äldre tar slut

NYHETER. I slutet av juni avslutas projektanställningarna för de två anhörig- och frivilligsamordnare som funnits i kommunen. Hur det arbete de gjort kommer att drivas vidare är oklart.– Om de försvinner är det katastrof, det får bara inte ske, säger Björn Stavö, 73 år.

Uppsala2014-02-18 17:00

I några års tid har två personer varit projektanställda av Sigtuna kommun, som anhörig- och frivilligsamordnare, för att arbeta med det sociala innehållet för äldre. De har bland annat haft ansvar för volontärerna i kommunen, samordnat avlösning för anhöriga och anordnat utflykter och föreläsningar. Deras arbete har också lett till bättre öppettider på kommunens träffpunkter, med fler besökare som följd.

Anställningarna har bekostats av projektmedel från Socialstyrelsen och Länsstyrelsen i Stockholms län. I slutet av juni avslutas dock projektet och det finns en oro om vad som kommer att hända då.

Volontärsverksamheten, där frivilliga kunnat ställa upp i den omfattning de vill, drogs igång som en del av projektet. Anhörig- och frivilligsamordnarna har sett till att volontärerna vetat vad de kunnat hjälpa med.
– Jag skulle inte ha någon att vända mig till om de inte funnits, säger Anthony Wanguru Ruoro, som är en av volontärerna.

Han började när han såg en annons i tidningen om att volontärer söktes, innan det visste han inte att möjligheten fanns. Sedan dess har han ställt upp någon timme i veckan, genom att hjälpa personer till och från Träffpunkten i Märsta och vara där och bemanna, men också som hjälp till på fester som anordnats. Han vill gärna fortsätta.
– Så länge det finns i kommunen, säger han.

På Träffpunkten i Märsta träffar Sigtunabygden Britta Svanberg Andersson, 85 år, och Björn Stavö, 73 år. De är oroliga för vad som händer om anhörig- och frivilligsamordnarna försvinner.
– De har anordnat utflykter och korvgrillning, de är så gulliga, säger Britta Svanberg Andersson.
– Hälsa kommunen att de inte får rubba på det här, säger Björn Stavö.

Det arbete som anhörig- och frivilligsamordnarna har utfört ska nu utvärderas. Utvärderingen ska också titta på hur arbetet som gjorts kan tas vidare. Den ska vara klar till september inför planeringen för 2012.

En av anhörig- och frivilligsamordnarna kommer dock att behållas året ut och fortsätta det arbete man gjort hittills, med fokus på anhörigstöd. Det kan exempelvis vara att samordna avlastningen för anhöriga i hemmet.

Samma nivå som man hållit hittills kommer man däremot inte att kunna hålla, i alla fall inte mellan juni och september, då nya beslut ska fattas. Exempelvis kan tiderna då träffpunkterna har öppet påverkas och anordnandet av utflykter får göras i mån av tid, säger Susanna Kiesel på socialtjänsten.
– Jag är övertygad om att arbetet fortsätter i någon form. Men det kräver att kommunen skjuter till pengar, säger Susanna Kiesel.

Sigtunabygden har utan framgång sökt Evalena Lindqvist, ordförande för äldre- och omsorgsnämnden, i ärendet. I ett svar på en insändare i veckans tidning skriver hon dock att anhörigstödet ska vara kvar och att medel ska skjutas till. Ett beslut om hurr verksamheten kommer att se ut i fortsättningen kommer först i september eller oktober, skriver hon i insändarsvaret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om