Oro när skadade romer skickas hem

Den åttaåriga flicka som tillsammans med sina föräldrar och bror skadades i en trafikolycka på E4 utanför Tierp, kunde ha fått en svår infektion på grund av bristande eftervård.Till skillnad mot svenska patienter fick hon ingen remiss till öppenvården.

Uppsala2008-07-08 19:06
- Det är skandal att den romska flickan inte fick eftervård de få dagar hon skulle vara kvar i Sverige, säger läkare Marianne Gaseb.
Uppsalabon Tiina Kiveliö, utredningssekreterare vid regeringens delegation för romska frågor, har på sin fritid hjälpt den romska familjens släktingar då de har varit här i Uppsala för att vaka över och stötta de tre skadade personerna.

Samordningsproblem mellan de svenska myndigheterna och brist på tolkar har gjort att den skadade familjens släktingar har utsatts för mycket onödig oro.
- Inget har varit strukturerat och folk vågar inte ta beslut om patienterna inte har en försäkring. Då skickar de hellre vidare kostnaderna till ett annat land, säger Tiina Kiveliö.
Först skulle flickan och hennes pappa skulle bo i släktingars minibussar efter att de skrivits ut. Men sedan hyrde kommunen en stuga åt dem på Fyrishovs camping där det finns rinnande vatten. Tanken var att det är lättare att ta hand om skadade där.

Den åttaåriga flickan har tre så kallade yttre fixationer vid sina frakturer i benen och bäckenet. Yttre fixation är en stålkonstruktion som sitter utanför kroppen och fästs med skruvar i skelettet. Ur ett sår runt en av skruvarna i bäckenet upptäckte Tiina Kiveliö att det rann var.
- Jag ringde då till Marianne Gaseb för att fråga om råd, säger Tiina Kiveliö.
Läkaren och Uppsalabon Marianne Gaseb som till vardags arbetar på en vårdcentral i Stockholm, kom på sin fritid till stugan för att undersöka flickan och upptäckte en begynnande infektion i såret.
Vården på Akademiska sjukhuset har familjen varit mycket nöjd med och även Marianne Gaseb säger att det inte var frågan om någon för tidig utskrivning.
- Däremot var det mycket som kunde ha gjorts bättre vid utskrivningen. Exempelvis var familjen osäker på hur de skulle göra rent såren. Eftersom skruvarna går rakt igenom skelettet så hade en infektion kunnat bli mycket allvarlig, säger hon.
Osäkerheten om hur såren skulle skötas uppkom genom att de anhöriga drog sig för att tvätta flickans sår med kranvatten då de är vana vid att vattnet i Rumänien kan innehålla bakterier. De hade inte några kompresser att lägga runt skruvsåren.
- Dessutom hade flickans pappa ordinerats antibiotika som skulle ätas i två veckor om sex tabletter per dag, men sjukhuset hade bara skickat med 20 tabletter och inget recept, säger Marianne Gaseb.

Hon tycker att sjukhusets ansvariga kunde ha varit mer generösa med det som behövdes och att man även kunde ha kostat på att låta en sjuksköterska åka ut till stugan på Fyrishov. På Akademiska sjukhusets ortoped bekräftar man att patienter som fått yttre fixation brukar få hjälp med sårtvätt på sin vårdcentral vid behov. Dit remitteras också dessa patienter för regelbundna kontroller efter operationen.
I går, tisdag, flögs mamman, pappan och dottern hem till Rumänien i en sjuktransport som landstinget bekostade. Men oron bland släktingarna var under tisdagen stor för hur familjen ska klara sig då den kommer fram.
Torbjörn Söderström, tf sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset, säger att kvinnan i familjen har blivit lovad sjukhusvård.
- Vi har haft kontakter på ambassadnivå och de har lovat att ta hand om den här familjen, säger Torbjörn Söderström.
Släktingarna är dock inte lika övertygade.
- I Rumänien finns inga garantier från staten. Vi är fattiga och har ingen försäkring. Dessutom pågår en strukturell diskriminering av romer där så det känns väldigt oroligt just nu, innan vi vet om våra anhöriga kommer att få någon vård, säger Stefan Diviri, bror till kvinnan i den skadade familjen.

Ett annat orosmoment slapp familjen under tisdagen. Då fick de nämligen reda på att Uppsala kommun betalar flygresan ner för tre släktingar. De åker ner i dag för att hjälpa mannen och dottern då de kommer till farfaderns hus i Lugoj, öster om staden Timisoara i Rumänien. Flickans farfar åkte för några dagar sedan i förväg för att finnas på plats när de kommer hem, men han fick motorstopp och blir kvar i Tyskland i ett par dygn.
BAKGRUND

För tre veckor sedan skadades en romsk familj i en trafikolycka. Ett 80-tal släktingar kom då till Sverige för att vaka över och hjälpa familjen, som vårdats på Akademiska sjukhuset i Uppsala. De 40-tal personer som slagit läger vid Kapområdet på Studenternas avhystes av polis och romerna tvingades splittra upp sig. Efter att flera kritiska röster höjts mot hur Uppsala kommun hanterat romernas boendesituation, blev romerna anvisade Gränby tivoliområde.
Det finns omkring 10-15 miljoner romer i Europa, varav cirka 10 miljoner inom EU. I stort sett alla länder driver romerna fram och tillbaka mellan olika länder och platser.
Gamla Uppsala församling kommer att skänka akut medicin och kompresser till den skadade familjen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om