Oro på Brogården inför sparande
Brogården utvecklar just nu en ny form av familjeutredning i hemmiljö. Det kan spara resurser och minska trycket på kommunens utredningshem. Samtidigt finns en oro för att politikerna vill spara genom att dra ned på utredningstiderna.
Brogården utvecklar en ny form av familjeutredning i hemmiljö. Det kan spara resurser och minska trycket på kommunens utredningshem, säger Inger Selling och Gunilla Andersson Svahn.
Foto: Pelle Johansson
- De som kommer hit är de mest utsatta i samhället. Familjer i en svår social situation och ofta i akut kris, säger Inger Selling.
Inte sällan finns våld, missbruk, övergrepp eller psykisk ohälsa med i bilden.
- Det kan ha pågått under lång tid. Barn som kommer hit kan ha farit illa under flera år innan situationen uppmärksammas av skola eller socialtjänst, säger Gunilla Andersson Svahn.
Brogårdens uppdrag kan omfatta allt från ett akut krisomhändertagande till utredning och kortare stöd- och behandlingsinsatser. Vad som krävs är mycket olika. Vissa behöver bara ett besök och klarar resten med stöd i hemmiljön. Andra kan bli kvar på hemmet i flera månader. Normaltiden för en utredning ligger på 7-8 veckor.
Uppsala, som har höga kostnader för barn- och ungdomsvård, gör oftare familjeutredningar på akut- och utredningshem än andra kommuner.
En sätt att spara skulle kunna vara att minska utredningstiden på institution och göra mer i hemmiljö. Brogården har startat ett sådant hemutredningsalternativ med inriktning mot öppenvården. Det blir billigare och familjerna kan fortsätta fungera i vardagen. Men bara familjer där barnen inte har något skyddsbehov kan delta och Inger Selling och Gunilla Andersson Svahn varnar för att forcera utvecklingen.
- Familjeutredningar är viktiga frågor för den enskilde som måste få ta den tid de tar. Att flytta till Brogården är ett stort ingrepp. Vi utreder en mamma och en pappas förmåga att vara föräldrar. Vi måste ha en stabil grund i våra utredningar. De avgör inte bara fortsatt behandling utan används också i rättsliga sammanhang, säger de.
Om kommunen ska börja skära i placeringskostnaderna så måste det finnas en väl utbyggd öppenvård som har resurser att ta emot familjerna och som har möjlighet att ge dem de insatser som krävs. De som kommer till Brogården har ofta svaga sociala nätverk och många års komplex problematik i bagaget.
- Vi är oroliga för att man vill minska behandlingstiderna för att snabbt spara pengar. En trend i dag är att familjerna kommer till oss senare och med allt tyngre problematik än tidigare, säger Inger Selling.
Av kolleger ute i landet hör både hon och Gunilla Andersson att det finns en politisk vilja att allt mer ska göras i öppenvård.
- Målet är korta placeringar. Jag förstår att politikerna vill minska kostnaderna, men det finns en risk för att man får betala mer på sikt för de insatser man tar bort i det korta perspektivet, säger Inger Selling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!