I veckan har Uppsala universitet anordnat en kongress med fokus på hälso- och vårdinsatser innan befruktning. En av många föreläsare på Norrlands nation var Valentina Baltag som arbetar med dessa frågor för världshälsoorganisationen WHO i Schweiz.
– Det råder en stor oro bland många efter rapporterna om zikautbrottet. Man misstänker att det ökade antalet fall av nyfödda med mikrocefali beror på att barnens mödrar blivit smittade av viruset under tiden de varit gravida, säger hon.
Hur säker är man på att det är just zikaviruset som är orsaken?
– Man har ju sett att ökningen av nyfödda med mikrocefali sammanfaller med en ökning av antalet personer som blivit smittade av viruset. Men man är långt från säker eftersom det inte finns något sätt att avgöra huruvida kvinnorna faktiskt varit smittade under graviditeten. WHO arbetar just nu med att hitta ett sätt för att kunna avgöra detta.
Skulle du avråda personer att åka till länder där det finns rapporterade fall om zikaviruset?
– WHO har valt att inte göra det. Men jag hänvisar till de lokala myndigheterna och deras rekommendationer. Men det kommer ju med en risk och man bör överväga sitt beslut noga. Om man skulle bestämma sig för att åka dit så bör man skydda sig från myggbett och bör exempelvis bära heltäckande kläder, använda myggmedel och sova under myggnät.
UNT har tidigare skrivit om Uppsalaforskaren Jan Lundström som i början av nästa vecka åker till Brasilien för att, tillsammans med andra experter, komma fram till en metod att utrota myggarten aedes aegypti som bär på viruset. Jan Lundström menar att fokus bör riktas mot att bekämpa myggan istället för att ta fram ett vaccin.
– WHO är engagerade inom flera områden, även vad gäller framtagningen av vaccin samt bekämpningen av mygg. Min uppfattning är att det är viktigt att arbeta parallellt med både vaccin och myggbekämpning.
Under sin föreläsning låg ändå huvudfokus på Valentina Baltags arbete med att få världens makthavare att uppmärksamma "preconception care".
– "Preconception care" beskriver vård- och hälsoinsatser före befruktning. Det handlar alltså om både män och kvinnor. Det är ett väldigt brett område, men exempelvis handlar det om problem som rör våld, näringsbrist, sexuellt överförbara sjukdomar, rökning och miljöföroreningar. Om man väljer att arbeta med alla dessa problemområden så kommer alla att må bättre – både föräldrar och barn. Det är ett arbete som kommer ge en långsiktig effekt.
Hur förhåller sig Sverige till andra länder inom ditt arbetsområde?
– Sverige utmärker sig på ett positivt sätt. För det första så är alla svenskar väl utbildade i dessa frågor. Bara det att man har sexualundervisning i skolan bidrar till säkrare graviditeter och barnafödslar. Sverige för även bra register på invånarnas hälsa vilket utgör ett bra forskningsunderlag.