Osäker framtid för flygplats

Försvaret behåller Ärna flygplats utanför Uppsala. Det innebär att Uppsala Airport inte kommer att kunna köpa marken. Bolaget har nu avbrutit sökandet efter investerare tills läget klarnat och höstens riksdagsval är över.

Uppsala2010-05-04 06:00

I december förra året beslutade försvaret att Ärna flygplats behövs som bas för stridsflyg, helikoptrar och transportflyg.
Sedan dess har en översyn gjorts av vilka resurser som krävs för att klara det.
- I samband med det bestämde vi oss för att behålla marken. Vi ser inga vinster i att göra oss av med den nu när vi kommer att stanna på Ärna under överskådlig tid, säger Fredrik Bergman vid försvarets flygvapenavdelning.
För Uppsala Airport som vill starta lågprisflyg från Ärna innebär beslutet ett steg tillbaka till det ursprungliga avtal som bolaget gjorde upp med Fortifikationsverket 2007. Det löper dock bara på några år i taget och det räcker inte för att trygga en civil flygsatsning.
Mattias Sjölund, som företräder Uppsala Airport och som tidigare var företagets vd, sade i januari till UNT att en förutsättning för att få investerare att ställa upp med pengar till projektet var att bolaget får köpa hela eller delar av flygplatsen.

Han presenterade också ett tänkbart bud på Ärna. Nu tror Mattias Sjölund att det räcker med att köpa en mindre del.
- Vi behöver inte äga banorna, bara mark för att bygga en egen terminal och det tror jag att vi kan komma överens med försvaret om. Vi behöver också ett långsiktigt avtal med försvaret om att använda flygplatser, minst 20 år, säger han.

Vad säger investerarna när läget blivit så oklart?

- Vi går inte aktivt ut och letar investerare innan de här frågorna är lösta. Dessutom är det ett val i höst och det blir avgörande för projektet. Vi kan inte fortsätta att stoppa in pengar i projektet om premisserna blir för osäkra. Makten ligger hos politikerna, säger han.

Hur då?

- Politikerna måste bestämma sig om hur de vill se framtiden vad gäller civilt och militärt flyg vid Ärna. Vill man ha flyg så måste man skapa förutsättningar för det. Det kan inte vi göra. Vi har tagit det här till miljöprövning. Sedan är det politikernas sak att av avgöra, säger Mattias Sjölund.
Han säger dock att det avtal som bolaget tecknat med Fortifikationsverket om att nytta Ärna ska omförhandlas när miljötillståndet är klart.
- Från Försvaret har vi sagt att vi är intresserade att driva Ärna i samarbete med en civil operatör och det gäller fortfarande, säger Fredrik Bergman.
Hur den nya situationen påverkar tidtabellen kan ingen säga i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om